Kaj je S 300

Ne, to ne bo zapis o samem ruskem protiletalskem sistemu S 300, ampak zapis o simbolnem pomenu namestitve tega oborožitvenega sistema v Siriji.

Američani so kakor veliko novico sprejeli rusko odločitev, da v Siriji svoje sile varuje s sistemom S 300. To, kakor da Rusi že prej ne bi imeli nameščene sodobne protiletalske obrambe, med drugim tudi sistem S 400, ki so ga namestili že leta 2015, po turški sestrelitvi ruskega jurišnika Su 24. Na kratko, Rusi niso storili nič posebnega. A pomen te zgodbe je kljub temu gromozanski. Namreč, Rusi dajejo vedeti, da bodo v Siriji skušali preprečiti vzpostavljanje območja prepovedi letenja s strani ZDA. Ali da bodo branili sirske kopenske sile, vsaj na območjih blizu svojih oporišč. Da bo torej ameriška agresivna politika v Siriji vodila v večjo vojno. In to je tisto, kar jezi Američane.

Američani kritizirajo Ruse, češ da teroristi v Siriji nimajo letalstva, zato takšni sistemi niso potrebni. A v resnici je letalstvo Islamske države vsaj v Deir Ezzorju postalo prav ameriško letalstvo. Ne pozabimo, slučajno so pobili čez 80 sirskih vojakov, čemer je sledil napad pripadnikov Islamske države. Resnično so delovali kot zračna podpora teroristom. Rusom je to hitro postalo še kako jasno.

Rusi dokaj jasno sporočajo Američanom, da so pripravljeni celo na vojno. Odločitev, ali bo do te prišlo, leži v ameriških rokah. Oni se lahko odločijo, da pustijo vladne sile zavzeti Alepo in počasi zmagati v tej vojni, ali pa gredo v vojno proti Siriji, Rusiji, Iranu, Hezbolahu in še komu. Če bo na koncu na Bližnjem Vzhodu izbruhnila tretja svetovna vojna, bo to odločitev Američanov. Rusom je očitno dovolj popuščanja.

Kaj je torej S 300? Je znamenje grozeče vojne, ki so jo Rusi pripravljeni tvegati, ker počasi nimajo več kam. Po prevari zahodnih držav, ki so po umiku Sovjetov meje NATO pakta premikale proti Rusiji in ki so ob vsaki priložnosti vzpodbujale razne barvne revolucije, ki so vse po vrsti bile proti interesom Rusije, največja država na svetu res nima več veliko maneverskega prostora. Jasno je, da če pade Sirija, bo naslednji na vrsti Iran in tako dalje, do same Moskve. Imperij kaosa se bo le povečeval in več in več ljudi bo spoznalo bedo, kakršno so že spoznali v Libiji, Ukrajini, Siriji in še kje.