Seksi burke niso dovoljene

Bliža se nam nadvse zabaven in komičen trenutek.

Potem, ko so na Amazonu za praznovanje noči čarovnic prodajali kostum, ki se povedno imenuje ‘ladies sexy Saudi burka Islamic costume’ in ki razen glave, kjer so vidne le oči, malo več odkriva, kot zakriva, se je vsul plaz kritik. Nekateri so pač hitro užaljeni.

Kot poroča RT, je nekdo komentiral, ali gre za ‘neko vrsto norčevanja iz religije?’, medtem ko je drugi dodal, da ‘to ni šala.’ In potem še, ‘kdorkoli si, boj se Alaha.’

Prej kot Alaha se je bati zabitih ljudi. Amazon je po napadih kostum umaknil iz prodaje. Rasizma pač ne gre podpirati, ali nekaj takšnega.

 photo sexyburka_zpsrfvfgik0.jpg
Tako se ne smete oblačiti

Resnično, prihaja nadvse komičen trenutek. Saj vsi vemo, da se tudi v Sloveniji kdo za pusta obleče v oblačila, ki so podobna muslimanskim in se tako pač zabava. Tudi v nuno ali duhovnika se kdo obleče. Zgodi se lahko, da se bo našel kdo, ki bo takšno obnašanje poimenoval za rasizem in za kulturno apropriacijo. In bo zahteval, da se nihče ne oblači več tako, ker je to pač žaljivo. Ker se ljudje pač ne smejo oblačiti tako, kot si sami želijo. A pozor, obstaja velika možnost, da bo takšna kritična oseba isti človek, ki bo zahteval, da se muslimanke imajo pravico, kjerkoli že so, pokrivati v burke ali nikabe. Ker se ljudje pač lahko oblačijo, kakor si želijo.

Se moramo res zgražati, kako se kdo oblači za pusta ali noč čarovnic? Pa četudi bi se v nacista? Ne, pretiravanje res ni zdravo, drugače bomo končali v bolni družbi, kjer se bodo ljudje bali drug drugega, kjer bo vseprisoten strah, da lahko že z navadnimi šalami koga užalimo in nas zato ozmerja ali celo napade. Ni treba posebej napisati, da takšna družba  vodi le še v večje delitve in sovraštvo, kar ima na koncu lahko zelo boleč razplet.

Mimogrede, bojim se, da se za porastom raznih radikalnih nacionalističnih gibanj po zahodu, ne skriva samo nezadovoljstvo nad sistemom, ki toliko ljudi dela poražence, ampak da gre tudi za reakcijo na kulturo politične korektnosti, ko se problematizira že neumne šale  ali maske za noč čarovnic ali celo majico znanstvenika na dan njegovega največjega uspeha.

 photo rossetta_zpssmofvvzs.jpg
Tudi tako se ne smete oblačiti