V saudskem napadu v Jemnu ubitih 82 ljudi

Skupaj naj bi v napadu na pogreb bilo ubitih in ranjenih do 500 ljudi, a do končne številke bo treba še malo počakati, saj so mnogi pokopani pod ruševinami. Do napada je prišlo v mestu Sanaa, kjer se je v pogrebni dvorani zbralo na stotine ljudi.

Saudska Arabija se v Jemnu skupaj s svojimi zavezniki že več kot leto dni bojuje proti uporniškim Hutijem, ki so pregnali predsednika Hadija, katerega Saudijci želijo vrniti na oblast. Hkrati gre za regionalni spopad med sunitsko Saudsko Arabijo in šiitskim Iranom, pri čemer slednji podpira upornike, pri čemer je obseg te podpore bolj kot ne skrivnost. Saudska Arabija je z zavezniki s svojim posredovanjem začela 26. marca 2015, do zdaj pa je bilo v spopadih ubitih že čez 3000 ljudi.

Zahodne države Saudski Arabiji še naprej prodajajo najsodobnejše orožje, čeprav v tej vojni umirajo civilisti in ji ni videti konca. Saudijci sicer do zdaj niso znali izkoristiti svoje tehnološke premoči. Najsodobnejše orožje ne pomaga veliko, če ga ne znaš uporabljati. Med drugim so uspeli izgubiti 20 tankov M1 Abrams.

Zanimiva, ne pa presenetljiva, je razlika med poročanjem zahodnih medijev in reakcijah poliitkov na dogodke v Siriji in v Jemnu. Medtem ko civilne žrtve ruskih in sirskih napadov sprožajo zgražanje, le tega v primeru napadov saudske koalicije ni veliko.