Nekaj kratkih o ameriških predsedniških volitvah in ameriških predsednikih

Od leta 1789 so ZDA imele 44. različnih predsednikov. Prvi je bil George Washington. V letu 2016 se izbira 45. predsednik.

Ameriški predsedniki niso izvoljeni neposredno. Vsaki državi so določeni elektorji glede na njeno prebivalstvo, kar je hkrati enako, kot število senatorjev in predstavnikov v predstavniškem domu, ki jih država ima. Skupaj je elektorjev 538.

Za zmago je potrebnih 270 elektorjev.

Razen v Mainu in Nebraski, so vsi elektorji podeljeni tistemu kandidatu, ki je dosegel večino v državi. Se pravi, če na Floridi zmaga kandidat A z vsega enim glasom razlike, to pomeni, da dobi vse elektorje.

Največ elektorjev ima Kalifornija, 55. Kar nekaj je držav, ki jima le po 3.

Če je število elektorjev, ki podpirajo kandidata izenačeno, predsednika ZDA izbere predstavniški dom.

Amerićani se morajo najprej registrirati, če hočejo voliti.

V ZDA je mogoče, da kandidat, ki je na nacionalni ravni dobil manj glasov volivcev, dobi več elektorjev in zmaga. To se je zgodilo štirikrat, nazadnje leta 2000, ko je George Bush premagal Ala Gora.

Ameriški predsednik je lahko oseba, ki je bila rojena v ZDA, je tam prebivala več kot 14 let in je starejša od 35 let.

Ameriški predsedniki so voljeni za štiri leta. Po letu 1951 so omejeni na dva mandata. Najdlje je bil predsednik Franklin D. Roosevelt, ki je bil predsednik dvanajst let in je umrl med svojim četrtim mandatom. Je edini predsednik, ki je bil na oblasti več kot dva mandata.

William Henry Harrison je bil predsednik le 31 dni, potem ko je prevzel oblast leta 1841. Umrl je zaradi pljučnice, hkrati je bil prvi predsednik, ki je umrl med predsedovanjem.

Osem ameriških predsednikov je umrlo med opravljanjem svoje službe. Od tega je na štiri bil izveden atentat. To so bili Abraham Lincoln, James A. Garfield, William McKinley in John F. Kennedy.

Richard Nixon je bil edini, ki je odstopil.

Grover Cleveland je bil edini predsednik, ki je služil dva mandata, ki si nista sledila eden za drugim. Trikrat zapored je dobil večino glasov volivcev, a leta 1888 ni dobil večine elektorskih glasov. Tako je bil 22. in 24. predsednik ZDA, zaradi česar je število različnih oseb, ki so bile predsednik ZDA, 43, a zdaj služi 44. predsednik.

Ameriške predsedniške volitve se tradicionalno izvajajo vsaka štiri leta, na prvi torek po prvem ponedeljku v novembru. Letos je to 8. novembra. Hkrati se izvajajo tudi volitve vseh predstavnikov v predstavniškem domu in tretjine senatorjev. Predstavniki so voljeni za dve leti, senatorji za šest.

V večini držav lahko Američani volijo tudi predčasno. Odvisno od države, od 4 do 50 dni pred prvim torkom po prvem ponedeljku v novembru.

Od leta 1853, ko je bil predsednik ZDA pripadnik stranke Whigov, so ZDA vladali demokrati in republikanci.

In še nekaj, kar vam ni treba vedeti. Osemnajsti predsednik ZDA, Ulysses Grant, je dobil globo v vrednosti 20$, ker je prehitro jezdil po ulici v Washingtonu.