Julian Assange meni, da Trumpu ne bodo pustili zmagati

Julian in Wikileaks so, čeprav so na sceni že dolgo, v tej kampanji postali tarča napadov, češ da so neke vrste ruski projekt, s katerim Moskva skuša vplivati na razplet ameriških volitev. Assange, ki je ujetnik ekvadorskega veleposlaništva v Londonu, katerega ne more zapustiti, če noče pristati v ameriškem zaporu, je v intervjuju z Johnom Pilgerjem povedal, da so proti Donaldu Trumpu združene prav vse velike sile, ki obvladujejo ZDA.

Razkritja Wikileaks so že v preteklosti razkrila številne rabote gospodarjev sveta, v tej kampanji pa so izrednega pomena elektronska sporočila, skozi katera lahko spoznavamo delovanje demokratske kandidatke za predsednico ZDA, Hillary Clinton in ljudi okoli nje. Ameriški mediji, ki so večinoma na njeni strani, so ta razkritja skušali čim bolj potisniti na obrobje in so se raje osredotočali na teorije zarote o ruskem vmešavanju v ameriške volitve za predsednika ZDA. Če ne bi bilo številnih glasov na spletu, bi to temo skoraj povsem prikrili.

O zapletenosti bližnjevzhodnih spletk, najbolje kaže elektronsko sporočilo, v katerem Hillary priznava, da vladi Saudske Arabije in Katarja finančno podpirata Islamsko državo. Na koncu pridemo do tega, da obe državi hkrati finančno podpirata tako Islamsko državo, kot tudi Hillary Clinton. Ko je bila Hillary državna sekretarka, je Saudska Arabija z ZDA podpisala rekordne orožarske posle. To seveda ni samo obsodba Hillary Clinton, ampak delovanja ameriškega političnega sistema.

Julian Assange ima še eno hujšo obtožbo na račun demokratske kandidatke za predsednico ZDA. Da posredovanje v Libiji zanjo ni bilo del kakšne velike zarote, ampak je v vojni videla priložnost za svojo naslednjo predvolilno kampanjo. Če bi se posredovanje v Libiji izkazalo za uspeh, bi to vsekakor lahko uporabila za argument, kako odločna in sposobna političarka je. Da, življenja libijskih množic žrtvovana za ambicije.