Susan Sarandon ne bo volila s svojo vagino

Susan Sarandon podpira kandidatko zelenih. Jill Stein. Podporniki Jill Stein so pod velikim pritiskom, da svojo podporo dajo Hillary Clinton, češ da je na teh volitvah preveč v igri, da ne bi izbrali manjšega zla. Kar je seveda čista neumnost in tlakovanje poti za krepitev novih Trumpov. Ne le v ZDA, tudi v Evropi.

Izbira manjšega zla namreč pomeni, da se ne soočamo z razlogi, zakaj ljudje kot Trump pridobivajo toliko podpore. Prav politična levica, razne socialdemokratske stranke, liberalci, progresivne sile, velik del prebivalstva, predvsem belopolti delavski sloj, še posebej moške, naravnost potiskajo v roke desničarskim alternativam. Ljudje, ki so izgubili zaradi globalizacije, kakršni so številni v ključnih ameriških zveznih državah, ljudje, ki jih obravnavajo kot neizobraženo belo smetje prav tisti, ki so jih v preteklosti imeli za svojo bazo, iščejo rešitelja. Izgradnja progresivnih alternativ je zaradi tega nujna. Vsak glas za Jill Stein pomeni glas za takšno alternativo, ki bo lahko v prihodnje prepričala nezadovoljne in poražene v modernem svetu.

To so namreč ljudje, ki se v marsičem ne strinjajo s politiki, kot je Trump, a so na koncu pripravljeni spregledati njihove številne pomanjkljivosti, ker jih za razliko od drugih nagovarjajo in prepoznavajo njihove težave. Velik uspeh Bernija Sandersa je to dobro pokazal. Krepitev zelenih v ZDA, ko so demokrati že zdavnaj postali stranka bogatih in dobro povezanih, je pomemben odgovor na anti elitistični refleks množic. Če ga ne bodo izkoristile progresivne sile, ga bodo pač kakšne druge.