Kakšen predsednik bo Donald Trump?

Nekateri že napovedujejo prihod fašizma v ZDA, toda to je malo verjetno. Trumpizem je namreč le bolj žaljiva izvedba republikanske stranke, z nekaj razlikami.

S tem, ko je Donald Trump osvojil položaj predsednika ZDA, so republikanci osvojili vse pomembnejše funkcije v državi. Zdi se lahko, da so zaradi tega v odličnem položaju, da izpeljejo vse svoje namere, toda ne smemo pozabiti, da Donald Trump je zelo samosvoja osebnost in da ga strankarske elite ne marajo. Zelo hitro se lahko zgodi, da ne bo imel podpore Kongresa.

Bržkone bodo v ZDA nižali davke, ker je to nekaj, v kar republikanci pač verjamejo, verjame pa v to tudi Donald Trump. Zaradi tega bi naj gospodarstvo doživelo preporod, razbremenjeno davčnih bremen, toda to je vprašljivo. Zgodi se lahko, da bo manj prihodkov v proračun, zaradi česar se bo proračunski primanjkljaj povečal, ali pa bo potrebno krčenje izdatkov. Vemo, na katerem področju tega Trump ne bo pripravljen početi – pri oboroženih silah. Prav tako bi Trump rad popravil ameriško infrastrukturo, zaradi česar lahko sklepamo, da bo na udaru najbolj sociala. Če bi ugibal, potem bi rekel, da bodo ZDA imele večji proračunski primanjkljaj in bodo še bolj zadolžene, a kdo ve, če bo gospodarstvo doživelo pospešek. Vsekakor pa bo mnoge iz delavskega razreda, ki so ga pomagali izvoliti, še bolela glava, kajti Trumpova politika bo najprej poskrbela za bogatejše. Nikar pričakovati kakšnega dviga minimalne plače, ali več pravic zaposlenih.

Zagotovo Trump ne bo mogel mimo anti imigrantske politike. Zavedati se moramo, da je Barack Obama iz ZDA izgnal več ilegalnih imigrantov, kot prej vsi predsedniki skupaj in da bo Trump bržkone le zaostril njegovo politiko. Vse bodo težko izgnali, lahko pa doživimo kakšno srce parajočo zgodbo. Vsekakor bo Trump bolj zavaroval ameriške meje, ki bodo manj prepustne. Če bo zgradil svoj zid, bomo še videli, a to bo le nadgradnja ograj, ki že obstajajo. Vsekakor bodo vrata muslimanskim prisljencem bolj priprta, čisto se pa zaprla zagotovo ne bodo.

Na področju varnosti ne gre pričakovati konca militarizacije policije. Trump in republikanska stranka se postavljajo na stran policije, zaradi česar skoraj zagotovo ne bomo doživeli sprememb v njenem delovanju. Tudi če ta pobije ogromno Američanov. Ne le temnopoltih, a ti bodo pod vladavino republikancev mogoče še bolj protestirali, kot so do zdaj. Sploh še, ker lahko Trumpova izvolitev prinese občasne rasistične izpade.

Res je, oborožene sile ZDA so v zadnjem času ogromno izgubile. Ameriška mornarica je tako majhna, kot že dolgo ni bila. Obrambni proračun je velik, a se je denar metalo v razne vojaške pustolovščine in imperij vojaških oporišč, zaradi česar je bilo premalo denarja za novo opremo. Če bo Trump bolj preudaren v zunanji politiki in če bo ameriške zaveznike postavil pred dejstvo, da morajo za svojo obrambo več namenjati sami, potem bo našel kar nekaj prihranka, ki ga bo lahko namenil za novo opremo. Na tak način bi ZDA celo z majhnim povečanjem obrambnega proračuna resnično v kratkem času obnovile svoje oborožene sile. Ameriški zavezniki in neokonzervativci nočejo slišati, da morajo evropske države same skrbeti za svojo varnost, a to je dejansko najbolj pravično. Zakaj bi se šlepale na ZDA? Nevzdržno je, da so obrambni proračuni evropskih držav tako nizki, pri tem pa bi nekatere države še provocirale Rusijo. Imperialistična stranka v ZDA, ki jo najdete tako pri republikancih in demokratih pa si želi še naprej na račun ameriških davkoplačevalcev ohranjati imperij vojaških oporišč.

Trump je v kampanji odločno nasprotoval trgovinskim sporazumom, zaradi katerih je bilo izgubljeno veliko delovnih mest. Pritisk, da se obstoječi ohranjajo in novi sklepajo, s čimer pridobiva velika industrija, bo ogromen. Lahko se zgodi, da bo Trump svoje obljube požrl, a če jih ne bo, bo to pomenilo bolj izolacionistične ZDA, ki bodo varovale svojo proizvodno bazo. To bi lahko koristilo domači industriji, sploh zaposlenim, ne vemo pa, kaj bi to naredilo celotnemu ameriškemu gospodarstvu. Protekcionizem zna imeti tudi negativne lastnosti, med drugim je lahko to poslabšanje odnosov z državami, ki zdaj ogromno izvažajo v ZDA, sploh s Kitajsko.

Bomo z novim ameriškim predsednikom videli boljše odnose z nasprotniki ZDA? Trump je obljubljal, da bo poskušal sodelovati z vsemi. Toda, takšne države, kot so ZDA, imajo svoje interese, ki lahko prevladajo tudi nad dobrimi željami njihovega voditelja. Le želimo si lahko, da bodo odnosi z Rusijo boljši, da se bodo končale neumne vojaške pustolovščine, ki so uničile dele Bližnjega vzhoda in Severne Afrike, da ne bo več podpore ukrajinski kliki, ki bombardira prebivalce Donbasa. Upamo lahko, da bo prišlo do končnega uničenja Islamske države in dogovora, ki bo Iraku in Siriji omogočil mirnejšo prihodnost.

Ampak to so le želje. Zelo verjetno je, da se nič ne bo spremenilo, da bo po kratki otoplitvi odnosov med ZDA in Rusijo, kmalu spet sledila ohladitev, da bodo spori s Kitajsko, ki je iz leta v leto močnejša, vedno večji, da bodo odnosi z Iranom le še bolj zaostreni. Za razliko od Hillary Clinton, ki bi nas hladnokrvno popeljala v tretjo svetovno vojno, se lahko pri Donaldu Trumpu zgodi, da bo do tega prišlo zaradi njegove občutljivosti.

Spomnimo se, da se je po dobi Billa Clintona na začetku George Bush mlajši zdel kot nekdo, ki bo vodil bolj zmerno zunanjo politiko, a se je to končalo s številnimi vojnami. Tako se lahko zgodi tudi s Trumpom, še posebej, če bo veliko investiral v oborožene sile in bo zaradi tega skušnjava, da jih uporabi, ogromna.

Z Donaldom Trumpom za ZDA nastopa novo obdobje, hkrati pa bo marsikaj ostalo podobno, kot je zdaj. Trump bo moral sodelovati z republikansko stranko, zaradi česar bo prisiljen v kompromise in bo moral izdati kakšno svojo obljubo in omiliti želje. Fašizem to ne bo, bo pa manj posluha za tiste, ki na vsakem koraku vpijejo o rasizmu in seksizmu in hočejo bolj miroljubno policijo. Le upamo lahko, da bo manj posluha za razne vojne hujskače.