Rusija in Kitajska z vetom proti premirju v Alepu

Uporniki v vzhodnem delu Alepa so pred koncem. Le še vprašanje časa je, kdaj bo vso mesto v rokah vladnih sil. Tega ne more preprečiti niti sovražna propaganda, niti poskusi v Združenih Narodih, da se z novim premirjem podaljša življenje uporniškemu žepu v mestu.

Kitajska in Rusija sta dali veto na resolucijo, ki bi v Alepu privedla do sedemdnevnega premirja, z možnostjo podaljšanja. Drugačno ravnanje bi bilo kontraproduktivno, saj so vladne sile pred zmago, uporniki pa so še vsako premirje do zdaj izkoristili za reorganizacijo in ponovno oboroževanje. V obkoljenem delu Alepa vsaj slednje ne bi bilo možno. Podaljševanje te agonije tudi ne bi koristilo nikomur, saj je bolj kot ne jasno, da se lahko konflikt reši le na bojišču. Razen, če se uporniki umaknejo iz mesta, česar nočejo storiti, tudi če imajo ponudbo, da to lahko storijo.

Dokončna osvoboditev Alepa bo za sirske vladne sile pomembna tudi, ker se bodo tako sprostile velike sile, ki bodo lahko uporabljene na drugih bojiščih. Hkrati bo to simbolen udarec upornikom, ki ne bodo nadzorovali niti dela pred vojno največjega sirskega mesta.

Kaj ostane podpornikom upornikov? Samo še bolj kot ne brezglava propaganda. Navadili smo se že lahko predstavljanja sirske državljanjske vojne, kot nenehnih napadov sirskih in ruskih sil na civilno prebivalstvo, kot da na drugi strani ne bi bilo oboroženih, bolj ali manj zmernih upornikov. Verjeli bi naj, da ruska letala kar iščejo bolnišnice, da jih bombardirajo, sirske sile pa da imajo neko grozljivo željo, da pobijejo čim več otrok. In še zadnjega klovna v Alepu povrhu. Ta propaganda noče priznati, da tudi uporniki bombardirajo območja, pod nadzorom vladnih sil, da je mnogo žrtev, da tudi ljudje tam trpijo. Nočejo videti veselih beguncev, ki so se rešili izpod jarma upornikov v Alepu in ki se bodo kmalu vrnili na svoje domove.

Ne, raje nam prodajajo zgodbo male Bane, sedemletne sirske deklice iz Alepa, ki nam v dobri angleščini iz obleganega dela mesta obvešča o dogodkih. Pomislite malo. Sedemletna deklica, ki obvlada angleško in nima nobenih težav z internetom in elektriko v obkoljenem mestu, ki bi naj bilo po poročilih zadhodnih medijev, tarča najbolj barbarskega obleganja od Mongolov dalje. Temu lahko verjamejo le zelo naivni ljudje.

Takšno histerično poročanje tipa, Alepa ni več, ne bo spremenilo razmer na terenu. Je pa rahlo komično. Sploh, ker ljudje, ki producirajo takšna poročila, bolj poredko vidijo primerjavo z Mosulom v Iraku, kjer vladne sile ob zračni podpori ZDA osvobajajo mesto iz krempljev Islamske države. Tudi tam so številne žrtve, a to malokoga zanima.

Ko bo ves Alepo v rokah vladnih sil, vojne v Siriji še ne bo konec. Bo pa se s tem tehtnica še bolj nagnila v korist vladnih sil.