Nacionalisti med sabo

V Avstriji je nekdo izobesil plakate, na katerih svari pred Slovenci. Na njih je Kekec in napis, da je morda videti prijazen, a da je ekonomski migrant, ki prihaja uničiti kulturo, izkoristiti socialmni sistem, vzeti službe in nadlegovati ženske. Vse skupaj je zelo sumljivo, še posebej, ker težko, da bi avstrijski nacionalisti na takšen plakat dali Kekca pa še nemščina ni najboljša. Vse skupaj je tudi preveč priročno, kar so pokazale reakcije nasprotnikov nacionalizma.

A četudi je vse skupaj le potegavščina, nam kaže na globlji problem. Po zahodnem svetu se dviguje nacionalizem. Imamo številne politične skupine, ki svarijo pred migranti, muslimani, nasprotujejo nadnacionalnim povezavam, imajo dokaj konservativne poglede, želijo zapirati meje. Lahko bi rekli, da želijo Francijo za Francoze, Nemčijo za Nemce in tako dalje. Želijo tudi, da bi njihove države postale bolj etnično in versko čiste, da bi se vrnile v nek čas, ki ga verjetno sploh nikoli ni bilo, ko so bile njihove države še velike in pomembne, osovraženega tujca pa ni bilo.

Kdor v takšnih željah po čistosti ne vidi nevarnosti, je slep.

Res je, v tem trenutku vse te politične sile hvalijo in podpirajo druga drugo. Donald Trump, Viktor Orban, Marine le Pen in drugi, so zavezniki. Imajo podobne cilje. Podobne programe. Toda, kaj se zgodi, ko takšni ljudje prevzamejo oblast. Bodo mar še vedno zavezniki? Ali bodo v krčevitem poskusu, svoje države narediti spet velike, naleteli na podobne ambicije drugih in bo prišlo do neizogibnega spopada? Da, prav to se utegne zgoditi.

Slovenski in avstrijski nacionalisti so lahko zelo dobri prijatelji do trenutka, ko začnejo avstrijski poleg Turkov izganjati še koroške Slovence. Potem je prijateljstva konec. Z madžarskimi je prijateljstva konec, ko ti začnejo bolj odločno kazati zemljevide že zdavnaj preminule velike Madžarske. No, saj tudi Slovenci imamo tak zemljevid. In tako je med majhnimi državami, ki nimajo kakšnih večjih ambicij po svetovni slavi. Kaj je šele med večjimi državami.

Še nekaj je. Prav med temi silami se širi miselnost, kakršno še najbolje pooseblja Donald Trump. Saj veste, zahtevaj svoje, napadaj vse svoje nasprotnike, nikoli se ne opraviči, vsa sredstva so dovoljena, pomembna je le moč in veličina, ki jo dosežeš na kakršnikoli način že. So lahko ljudje s takšnimi lastnostmi dolgoročno prijatelji? Da, dokler imajo drugega sovražnika. Dokler lahko sovražijo tujce, liberalce, socialiste, feministke. Kaj pa potem?

Prevzem oblasti s strani nacionalistov vsepovsod, ne more privesti do miru. Le do konfliktov.