Palmira pred ponovnim padcem v roke Islamske države

Čeprav se je še ponoči zdelo, da bodo sirske sile ob podpori ruskih letalskih in helikopterskih napadov uspele odbiti napad Islamske države na zgodovinsko mesto Palmiro, zdaj kaže na poraz vladnih sil. Tako bi lahko Islamska država dosegla zelo pomembno propagandno zmago. Še posebej se bodo tega veselili nasprotniki sirskih oblasti in ruskega vojaškega posredovanja.

Sirske oborožene sile so ob ruski podpori Palmiro iz rok skrajnežev iztrgale marca letos.

Kljub poročilom o desetinah letalskih napadov in storinah mrtvih borcih IS, pa se že širijo poročila o evakuaciji civilistov in vojakov sirske vojske iz mesta. Po drugih poročilih, bi naj nekaj sirskih vojakov bilo ujetih v mestu. Proti Palmiri bi naj bile napotene dodatne okrepitve, ki pa očitno še niso prispele. Islamska država medtem že trdi, da je mesto zavzela.

Seveda ne smemo kar tako verjeti poročilom o velikanskem uničenju med borci Islamske države. O svojih uspehih pretiravajo vse strani vpletene v to vojno. Kar je pomembno, so uspehi na terenu. Islamska država je kot kaže dobro načrtovala to ofenzivo in je pred zmago. Da se jih bo porazilo, bo potrebno veliko naporov. Vladne sile so skupaj z ruskimi in iranskimi zavezniki večino svoje pozornosti posvetile Alepu in obkoljenim območjem upornikov bolj zahodno. Zdaj bodo morale vsaj del svojih sil preusmeriti za bolj odločen boj proti Islamski državi.

Če kaj, je jasno, da Islamska država premore dovolj usposobljenih borcev, da se lahko bori na številnih bojiščih. V iraškem Mosulu se zelo dobro upira napadom iraških oboroženih sil, podprtih za ameriškimi zračnimi napadi.

V naslednjih urah ali dneh, bomo videli, kakšna bo usoda Palmire. V tem trenutku je še veliko nasprotujočih si poročil. Kar vemo pa je, da bodo ti boji izkoriščeni v propagandne namene.