Janis Varoufakis o grški krizi

Bivši grški finančni minister v intervjuju z Daveom Rubinom. Na žalost je občasno kvaliteta malo slabša.

Grčijo smo že malo pozabili. A ne bi smeli. Tisti, ki so ‘reševali’ Grčijo, so v resnici branili banke v Nemčiji in Franciji. Njihovo ‘reševanje’ je Grke pognalo na rob obupa. Podatki kažejo, da se je njihov BDP v zadnjem desetletju skoraj prepolovil. No, tudi na ravni evro območja ni bilo kakšnih uspehov. Še zdaj smo pod ravnijo leta 2008. Nič čudnega, če je toliko politične nestabilnosti.

Grčijo so ‘reševali’ tako, da so jo uničevali. Namerno. Seveda so naivni javnosti po Evropi govorili, da iz same dobrodelnosti dajejo denar ‘lenim’ Grkom, ki nikoli niso dovolj delali in so živeli preko svojih zmožnosti. Toda v resnici je šlo za reševanje bank in hkrati za uničevanje rastoče levičarske opozicije. Sirizo je bilo treba streti, da se podobni pojavi ne bi pojavili drugod po Evropi in to jim je vsaj delno uspelo.

Toda, jasno, uničenje enega dela opozicije ne pomeni, da si že zmagal. Vidimo lahko, da se pač pojavlja drug tip. Od Donalda Trumpa v ZDA, do Marine le Pen v Franciji in tako dalje, je odpor vedno hujši. Ljudje hočejo spremembe. Tisti, ki so uničevali Sirizo, so krivi, da se zdaj dviguje alternativna desnica.

To je razumljivo. Množice iščejo rešitelja in našle ga bodo tako ali tako. Ne glede na to, koliko se laže in manipulira v medijih in napada vsak odklon od centra. Edina rešitev je, da se izboljša življenje teh množic, da se neha nanje gledati zviška, medtem ko elite vseh vrst dobiček spravljajo v svoje žepe in zahtevajo vedno več odrekanja, dela, zategovanja pasov, od vseh drugih.