Pri dvigu minimalne plače vprašanje le še višina, ne če bo do dviga prišlo

Potem, ko so tako v Združeni Levici, kot tudi pri sindikatih, predlagali dvig minimalne plače, se je začelo premikati tudi tam, kjer je najbolj pomembno. V vladi.

STA poroča:

Ministrica za delo Anja Kopač Mrak bo socialnim partnerjem na petkovi seji Ekonomsko-socialnega sveta predlagala dvig minimalne plače za več kot pol odstotka, kar pomeni, da bi se pri dvigu poleg inflacije upoštevali tudi drugi kriteriji. S tem je delno sledila predlogu sindikatov, ki so predlagali zvišanje za pet odstotkov na 630 evrov neto.

Pri Združeni Levici so predlagali dvig najprej na 646 evrov, potem pa na 700. Sindikati so bili skromnejši z zahtevo po 630 evrih. Spomnimo, da je prag revščine v Sloveniji določen pri 617 evrih. Mnogi Slovenci, ki imajo zaposlitev, se soočajo z revščino.

Govori se (Kanal A), da bi ta dvig več kot pol odstotka, naj bil pri 2,6 odstotkih. Ne gre za kakšno silovito povišanje, ampak za obliž na rane, ki le delno sledi pozivu sindikatov, jasno pa je, da pri takšnih zahtevah na koncu skoraj vedno pride do nekega kompromisa. Kritike delodajalcev so pričakovane.

Zdi se, da bo do dviga minimalne plače zagotovo prišlo, vprašanje je le, za koliko.  Vsekakor ta premik v pravo smer pozdravljam. Sramotno je, da se morajo zaposleni ljudje boriti z revščino, ko plača ni dovolj za dostojno življenje.