Donald Trump grožnja NATO paktu?

Jutri, 20. januarja, bo Donald Trump postal predsednik ZDA. S tem bo dobil možnost, da uresniči kakšno od svojih obljub in pokaže, kaj njegova v predvolilni kampanji predvsem na splošno orisana vizija razvoja ZDA, pomeni v praksi. Videli bomo tudi, kaj meni storiti z NATO paktom.

Le tega je v preteklosti označil za zastarelega in kritiziral članice, ki za obrambo ne namenjajo dovolj. Govoril je celo o tem, da ZDA mogoče takšnim članicam ne bodo priskočile na pomoč, če bodo ogrožene.

Seveda so njegove trditve sprožile tako zgražanje, kot paniko. NATO je temelj ameriške prevlade v Evropi, hkrati pa številne države zaradi vključenosti v zavezništvo namerno zanemarjajo svoje lastne oborožene sile. To pomeni, da iz leta v leto vanje vlagajo zelo malo denarja, ker pričakujejo, da bodo v primeru večje grožnje, levji delež njihove obrambe prevzele ZDA, ali vsaj večje članice zavezništva.

Donald Trump ima seveda povsem prav, da je s tem nekaj narobe. Da morajo v zavezništvu vsi prispevati po svojih močeh, oziroma v skladu z dogovori, če pričakujejo vzajemno pomoč. Zakaj bi bile ZDA tiste, ki bi morale malodane lastnoročno vzdrževati zavezništvo?

Tisti, ki zaradi Trumpovih kritik menijo, da dela v interesu Rusije in ruši zavezništvo, ne vedo ravno, kaj govorijo. Če kaj, potem bi lahko rekli, da je v ruskem interesu trenutno stanje, ko številne evropske države za obrambo namenjajo občutno premalo in se lahko vprašamo, kakšno vrednost bi njihove oborožene sile imele v vojni. Slabo opremljene, slabo plačane, slabo motivirane. Morebiti bi končale tako kot ukrajinske, ki so se izkazale nesposobne poraziti lokalne upornike v Donbasu.

Pozivi, naj članice zavezništva za obrambo namenjajo več, so na mestu. Sploh tisti, ki strašijo z rusko grožnjo, morajo delovati v skladu s svojimi besedami. Neodgovorno je na ruske meje pošiljati vojake, hkrati pa odstotek namenjen za obrambo puščati na nizki ravni. Če po drugi strani ne želijo več namenjati za obrambo, naj raje nehajo provocirati. Provokacije bodo namreč neizbežno privedle do oboroževalne tekme, v najslabšem primeru pa celo do vročega konflikta.

Kaj bo Donald Trump naredil z zavezništvom, bo pokazal čas. Verjetno, da razen sejanja nezaupanja, kar lahko stori s svojimi besedami, več že ne more narediti. Zavezništva ne bo kar tako razpustil. Mogoče pa bodo njegove kritike druge članice vzpodbudile, da za svojo lastno obrambo namenjajo več. Kar bi bilo navsezadnje odgovorno.

One thought on “Donald Trump grožnja NATO paktu?

Komentarji so zaprti.