Ko je izražanje političnih stališč škodljivo

V ZDA ne mine kakšna večja prireditev zabavne industrije, ne da bi kdo ne napadel ameriškega predsednika Donalda Trumpa.  Zdi se, da vsak igralec ali pevec, ki kaj da nase, ne sme izpustiti priložnosti, da z njim obračunava, kjerkoli se ponudi priložnost. Šo posebej na twitterju, kjer Trump zelo rad strelja kozle. Ali se iz njega norčuje. Ali grozi, da se bo odselil v Kanado.

Opravičevanje tega početja gre nekano takole. Trump je nevaren fašist, ki ga je treba ustaviti. Malodane, da ni novi Hitler, ki bo iz ZDA ustvaril fašistični imperij, kjer bodo preganjali vse drugače misleče, muslimane, temnopolte, ilegalne imigrante in tako dalje. Ker ni drugih možnosti, saj republikanci nadzorujejo skoraj vso oblast, od predsedstva, senata, zastopniškega doma in večino guvernerskih mest, preostane le vpitje. Ker, mogoče bodo s tem prepričali dovolj Američanov, da se Trumpu uprejo in ga zaustavijo.

Problem le, da to ne bo delovalo. ZDA so zelo razdeljene in tisti, ki so Trumpa izvolili, ga še vedno podpirajo. Gre za ljudi, ki ne zaupajo večjim medijem in jih ali ignoriajo, ali sem jim posmehujejo.  Noben napad na ameriškega predsednika, ki ga izvedejo mediji, zaradi tega nima učinka. Ker so vsi že tako ali tako prepričani.

Trdim, da je pretirano izražanje političnih stališč s strani igralcev, glasbenikov, pisateljev, športnikov, bolj kot ne škodljivo. Namreč, prepričajo tako ali tako nikogar, tudi če si mislijo, da imajo kdo ve koliko podpore, po drugi strani pa družbi jemljeno stične točke. Nekega športnika lahko podpirajo tako republikanci, kot tudi demokrati in jim je stična točka. Če se pri drugem ne strinjajo, se strinjajo v podpori temu posamezniku. In imajo nekaj skupnega. Dokler ta ne odpre ust in začne  z napadi na tega ali onega politika. In ga eni podprejo, drugi pa se oddaljijo. Posledica takšnega ravnanja je, da na koncu tudi v zabavni industriji, v kulturi, med športniki, poteka globoka ločnica. Ljudje začnejo živeti drug mimo drugega. Vedno manj imajo skupnega. Politični boj postane še bolj brutalen in se prenaša v zadnje kotičke družbe.

Zgoraj je fotografija igralca ameriškega nogometa, Colina Kaepernicka. Ta  zaradi nasilja policije nad temnopoltimi v nekem trenutku  pred tekmo ni več vstal ob ameriški himni. S tem je protestiral. Vsekakor razumljivo, toda, mar je njegovo dejanje, četudi plemenito, karkoli spremenilo? Tisti, ki so podpirali BLM (Black Lives Matter) so to počeli še naprej, nasprotniki pa tudi niso spremenili svojega mnenja.