Zakaj potem politika ne naredi več za domače podjetnike?

Iz intervjuja z Matjažom Hanom za Svet24:

Še en problem te vlade, ki se v javnosti večinoma spregleda, je to, da naša vlada (predvsem premier Cerar in gospodarski minister Počivalšek) ponosno podpira nizko plačana in večinoma težka delovna mesta (Uber, Revoz, Magna Steyr). Verjetno to ne more biti ravno pravi model razvoja Slovenije?
Se strinjam; sicer je v redu, da se odpirajo nova delovna mesta, ne morem pa privoliti v to, da se na račun delovnih mest na drugi strani ljudi izkorišča. Ne želim, da smo v tem pogledu Bolgarija, želim, da imajo ljudje dostojno plačo. Podpiram Revoz, Yaskawo, Magno, a problem je, da imamo pri nas ogromno podjetnikov, ki so temelj našega gospodarstva. Za Magno Steyr smo pripravljeni narediti vse in je piarovsko gledano zgodba o uspehu. Vprašanje pa je, kaj smo pripravljeni narediti za naše podjetnike. Podjetnik, ki hoče 50 dodatnih kvadratnih metrov delavnice, mora dobiti hitro gradbeno dovoljenje in poceni kredit. To mora država spodbujati. Če bi bil kdaj gospodarski minister, bi zahteval, da imajo v državi vsi enake pogoje. Johann in Janez. Tu smo naredili premalo, preveč je administracije in premalo angažiranosti za naša, slovenska podjetja.

O tem, da potrebujemo vsa delovna mesta, sem že pisal. Potrebujemo uravnotežen razvoj, kar pomeni, da je dobrodošla tudi Magna. Ampak seveda, ne samo Magna in podobni. In tu je problem. Han se sprašuje, kaj smo pripravljeni narediti za naše podjetnike in potem govori o hitrem gradbenem dovoljenju in poceni kreditu. Oprostite, tega sem se že naposlušal. Mislim, da odkar se zavedam, poslušam o tem, kako moramo razbremeniti podjetnike. Ne govorim o davkih, o minimalnih plačah, govorim o birokratskih ovirah, spodbudah. Nič ne kaže, da bi se kaj posebej premikalo.

Pa bi se moralo.

One thought on “Zakaj potem politika ne naredi več za domače podjetnike?

Komentarji so zaprti.