Si Omar Naber zasluži, da Slovenijo predstavlja na tekmovanju za Evrovizijo v Kijevu?

Omar Naber je bil leta 2011 pravnomočno obsojen za kaznivo dejanje spolnega nasilništva s sedem mesečno pogojno kaznijo s preizkusno dobo dveh let. Kot je leta 2011 poročalo Delo:

Kot so sodniki ugotovili, se je vse odvijalo tako, kot sta opisovali nadlegovana študentka in njena prijateljica. Ko je bila zabava v Bachusu tistega zgodnjega jutra na vrhuncu, se je na plesišču med drugimi pozibaval tudi Omar Naber.

Stopil je do študentke in z eno roko zgrabil njeni roki na hrbtu, medtem ko jo je z drugo otipaval po mednožju ter ji segel pod majico proti prsim. Ves čas jo je tudi lizal po obrazu. Čeprav se je poskušala izviti iz njegovega prijema, ji to ni takoj uspelo, Naber pa je menda na njeno zavrnitev odgovoril tako, da jo je s pestjo udaril po levi strani obraza.

Na letošnji Emi je Omar Naber zmagal in bo tako predstavnik Slovenije na Evroviziji v Kijevu.

Pri progresivni mladinski organizaciji  Iskra, so ob tem zapisali:

Letos bo očitno na Evroviziji Slovenijo zastopal spolni nadlegovalec. Nad tem dejstvom smo zgrožene/i. Nasilje nad ženskami je velik problem. Po poročilu ZN je “55 % žensk doživelo določeno obliko spolnega nadlegovanja.

Ti podatki kažejo, da je spolno in fizično nasilje nad ženskami še vedno zelo prisotno. Eden izmed razlogov, da je nasilje nad ženskami še vedno del našega vsakdana, je tudi ta, da kot družba glasno ne obsodimo spolnega nadlegovanja in drugih oblik nasilja nad ženskami. Kakšno sporočilo dajemo družbi, mladostnicam/kom, s tem, ko kot predstavnika na mednarodno tekmovanje z veliko gledanostjo po Evropi pošljemo nekoga, ki je še ne dolgo nazaj spolno nadlegoval 21-letno študentko? Zagotovo ne, da je spolno nadlegovanje v naši družbi nesprejemljivo, če lahko obtoženi nadlegovanja zastopa našo državo na mednarodnem tekmovanju

Ne le tam, tudi drugje po spletu, se je razvnela debata, ali je Omar Naber primeren predstavnik Slovenije na Evroviziji v Kijevu. Je njegovo dejanje iz leta 2006, za katero je nedvomno bil obsojen, res lahko razlog, da nasprotujemo njegovemu nastopu?

Omar Naber je nadlegoval študentko, za kar je tudi bil kaznovan po zakonih te države. Zakonodajna in sodna veja oblasti sta določili, da je za njegovo dejanje primerna določena kazen. To je pomembna tema. Namreč, naj bo Omar Naber, kot državljan, kaznovan še po tem, ko je odslužil kazen, ki mu jo je prisodilo sodišče? Ali pa se smatra, da je državljan kot vsak drugi in lahko živi naprej? Je nemogoče, da bi se Naber po svojem dejanju spremenil, spoznal svojo zmoto in začel živeti drugačno življenje? Se ljudje ne spreminjajo? Niso upravičeni do normalnega življenja, kot vsi ostali? Mar ni najbolj modro, da kot družba poskrbimo, da se lahko vključijo nazaj v življenje in ne ostanejo odrinjeni na obrobje?

Vem, marsikje se zahteva potrdilo o nekaznovanosti, da sploh dobite zaposlitev. Toda, ali je kaj takšnega potrebno v zabavni industriji? In če smo že pri potrdilih o nekaznovanosti, je mar kdo pomislil, kaj bi se zgodilo, če bi to bilo obvezno  prav za vsako zaposlitev? Vsakogar, ki bi storil kaznivo dejanje, bi s tem preprosto obsodili na dosmrtno življenje na drugi strani zakona, ker mu nič drugega niti ne bi preostalo. Kje pa bi lahko našel zaposlitev?

Menim, da pri Iskri delajo napačen zaključek, ko menijo , da Evropi dajemo sporočilo, da je spolno nadlegovanje v naši družbi sprejemljivo, ‘če lahko obtoženi nadlegovanja zastopa našo državo na mednarodnem tekmovanju.’ To dejanje je nesprejemljivo in je  bilo v Naberjevem primeru tudi kaznovano. Mislim, da so redki, ki tega njegovega dejanja ne obsojajo.