Irak z letalskim napadom na položaje Islamske države v Siriji

V petek so iraška bojna letala prvič bombardirala cilje Islamske države v Siriji, je sporočil iraški prefsednik vlade, Haider al-Abadi. Napad je prišel kot povračilo za napade skupine v Bagdadu, poroča Reuters.

V napadu so Iračani uporabili ameriška letala tipa F 16, napad  je bil koordiniran s sirsko vlado, ZDA pa so jim pomagale z obveščevalnimi podatki.

‘Odločeni smo preganjati terorizem, ki skuša ubijati naše sinove in državljane, kjerkoli ga najdemo, zato smo dali ukaz poveljstvo zračnih sil, naj napade položaje Islamske države v (iraškem mestu) Hosaiba in Alsu Kamal znotraj sirskega ozemlja, saj so bili odgovorni za nedavne napade v Bagdadu,’ je v izjavi povedal al-Abadi.

Iraško letalstvo je s tem le še eno več, ki operira v zelo prometnem sirskem zračnem prostoru.

V Siriji na strani vladnih sil že delujejo iraški prostovoljci, pripadniki šiitskih milic, ki se proti Islamski državi borijo v Iraku pa napovedujejo, da bodo po zmagi tam napredovali v Sirijo. Uničenje sunitskih skrajnežev Islamske države je v interesu tako sirske, kot tudi iraške vlade, pri čemer jim izdatno pomaga Iran. Iran je in še preko Iraka oskrbuje svoje prostovoljce v Siriji in tudi vladne sile in je poleg Rusije ključnega pomena za preživetje vlade v Damasku.