Se vsi bojijo Boruta Pahorja?

Volitve za predsednika republike v Sloveniji so neprimerljive z ameriškimi volitvami predsednika ZDA. Medtem ko Američani svojo kampanjo zaženejo zdaj že skoraj dve leti pred samimi volitvami, pri nas lahko poslušamo čričke, čeprav smo že v volilnem letu. Razen seveda, da trenutni predsednik Borut Pahor, na nek način nenehno izvaja svojo kampanjo. S čimer seveda ni nič narobe.

Bržkone bo na volitvah za predsednika republike nastopil Zmago Jelinčič. Če mu bo uspelo zbrati 3000 podpisov državljanov, v kar ne dvomim.  Modra poteza. Sicer skoraj nima možnosti za zmago, bo pa deležen zastonj pozornosti. S tem bo lahko nabiral podporo sebi in stranki SNS, za nastop na volitvah v Državni Zbor, kjer pa lahko doseže uspeh. Vrnitev SNS v Državni Zbor ni izključena, sploh ob temah, kot so razpadanje EU, migrantsko begunska kriza, delovanje pravosodnega sistema in tako dalje. Z bolj radikalnimi stališči se da pridobiti veliko, še posebej v tem razbitem in nestabilnem  slovenskem političnem prostoru.

Toda, kdo bo resni tekmec Borutu Pahorju? Pahor uživa zelo visoko podporo, tako da imamo lahko včasih občutek, da si marsikdo ne želi sodelovati v spopadu, kjer so možnosti za zmago majhne. Nekaj je zastonj pozornost, drugo pa je, če si nekdo resnično želi postati predsednik republike. Do zdaj so Pahorja napadali že z vseh strani, se mu posmehovali, ga žalili, izganjali iz dostojne politike, a se nič ni prijelo. Tudi njegovi tekmeci se tega morajo zavedati. Da tudi če si na svojo stran pridobijo večji del medijev, ki bodo Pahorja napadali, to ne bo veliko koristilo.

Seveda bo veliko kandidatov, kot je Jelinčič, ki bodo v predvolilni kampanji za predsedniške volitve v resnici izvajali predvolilno kampanjo za državnozborske volitve, a vse nas zanima, kdo bodo resni tekmeci, takšni, ki bi celo lahko zmagali. Takšni tekmeci bi namreč morali počasi priplavati na površje in začeti s svojo kampanjo.  Slovenija je res majhna država in Slovenci nismo navajeni na dolge kampanje, ampak kljub temu, v razmerah, ko trenutni predsednik uživa takšno podporo, je potreba po dolgotrajnejšem prepričevanju volilnega telesa, da je nekdo lahko ustrezen kandidat.  Sicer je bilo v javnost vrženih že nekaj imen, od predsednika Državnega Zbora, Milana Brgleza, do Romane Tomc, na listi SDS izvoljene poslanke SDS v Evropskem parlamentu, a v boj se odprto ni podal še nihče.

Se vsi  bojijo Boruta Pahorja?

One thought on “Se vsi bojijo Boruta Pahorja?

Komentarji so zaprti.