Pustite že Britance pri miru

Britanci so se na demokratičnem in svobodnem referendumu odločili, da bodo zapustili EU. Pri tem ni nič spornega. Čeprav bi želel, da Britanci v Uniji ostanejo, povsem spoštujem  njihovo odločitev. Kar je treba storiti zdaj, je sprejeti sporazum, ki bo najboljši tako za Britance, kot tudi Unijo. Ni nobenega prostora za zamere in neumne grožnje in zahteve. Poiskati je treba način, kako bodo Britanci zunaj, a še vseeno čim bolj povezani z državami članicami EU. Pustiti je treba tudi odprta vrata, da se čez čas vrnejo, če bodo tako želeli.

Vse drugo je neumnost. Sploh tista impotentna jeza, ko se Britancem, predvsem Angležem, želi vse najslabše. Ko se iz njih norčuje in se jim posmehuje, se prikazuje sliko propadajoče države (pri eni najvšijih rasti BDP v Evropi) in govori, da so izolirani in da bodo že še videli, kakšno napako so naredili.  Če bo kdo v Uniji hotel prizadeti Veliko Britanijo, bo prizadel tudi sebe. Po Rusiji in Turčiji pa res ne potrebujemo novega velika nasprotnika.

Neumna so tudi poročila, celo rahlo vzpodbujanje teženj po neodvisnosti na Škotskem in Severnem Irskem. Škoti so se pred kratkim že odločali in neokusno je, da bi  se po nekaj letih spet. Da, mogoče čez desetletje. Namreč, gre za svojevrsten cinizem, da znova in znova ljudi siliš na referendum, da bi dosegel svoje. Na Severnem Irskem je situacija še bolj zapletena. Vsak poskus, da se Britaniji iztrga to ozemlje, bi se bržkone končal z nasiljem. Nekateri bi že želeli živeti združeni z republiko Irsko, toda drugi bi se temu, tudi z orožjem, zoperstavili.  To je jasno. Na koncu bi se Severna Irska vrnila v obdobje sedemdesetih in osemdesetih let prejšnjega stoletja, britanskih vojakov na ulicah in terorističnih napadov.

In tudi, bodimo si na jasnem, Škotska bi lahko z izsiljevanjem svoje neodvisnosti zdaj, tudi končala v vojni (verjetno pa jim bodo referendum samo prepovedali in bo to konec zgodbe). Ki bi jo seveda izgubila. Vsakemu vsaj malo razgledanemu človeku je jasno, da zunanjega posredovanja proti Veliki Britaniji ne more biti, tako da Škotom nihče ne bi mogel pomagati. Velika Britanija je jedrska sila z dovolj velikimi oboroženimi silami, da je nihče na kontinentu resno ne more ogroziti in tega tudi ne bo poskušal. Vse kar se lahko zgodi, so brezzobe grožnje, ničvredne in po svoje smešne.

Vso to poročanje v Veliki Britaniji in brexitu, ki nam ga servira večina medijev, je neumno in zelo posobno tistemu, kar dan za dnem gonijo proti Rusiji. Saj veste, Rusija bo kmalu propadla, tam je vse zanič, izolirani so in osovraženi in tako dalje. Ker mi gre močno na živce propaganda proti Rusiji, mi gre na živce tudi propaganda proti Veliki Britaniji. Čeprav je res, da Britanci nekaj svojega zdravila, so namreč veliki rusofobi, zdaj pač lahko preizkusijo na lastni koži. A to še ne pomeni, da je to prav.

Kakor povsod, tudi tukaj potrebujemo preudarne in modre politike in čim manj zamer, sploh pa manj bebave medijske propagande.

One thought on “Pustite že Britance pri miru

Komentarji so zaprti.