Zakaj je bil ameriški napad v Siriji tako neučinkovit?

Dejstvo je takšno. Američani so na sirsko vojaško letališče izstrelili 59 raket tipa Tomahawk, uničenje pa je bilo dokaj majhno. Že po nekaj urah je z letališča znova poletelo sirsko vojaško letalo. Uničenih bi naj bilo nekaj letal, ubitih nekaj vojakov in civilistov v bližnji vasi, vsega skupaj 14. Letališče samo ni bilo onesposobljeno, prav tako ne vsa letala, celo protiletalska obramba okoli letališča ne.

V poročilu ruskega novinarja z letališča, so bila dobro vidna še nedotaknjena letala. Še to je pomembno. Ruski novinar je lahko že v nekaj urah po napadu po letališču hodil brez maske, povsem brezskrbno. Če bi Američani izvedli napad z namenom, da uničijo kemično orožje sirske vojske, bi bilo drugače. Trdili so namreč, da gre za povračilni napad za napad s kemičnim orožjem s strani sirskega letalstva, ki bi naj bil izveden prav iz tega letališča.


Prvi posnetki z napadenega sirskega letališča so bili objavljeni že v nekaj urah

Ampak, seveda, obtožbe na sirski račun, da so izvedli napad s kemičnim orožjem, so tako ali tako iz trte izvite, čista neumnost. Kakšno korist pa bi Asad imel od tega? Nobene.

Rusi trdijo, da večina ameriških raket sploh ni dosegla cilja. Morebiti, tako gre razmišljanje, je šlo za stare rakete, ki niso delovale. To bi pojasnilo neučinkovitost napada. Američani po drugi strani trdijo, da so vse rakete dosegle cilj. Zakaj je potem uničenje tako majhno?

Imam drugačno razlago. Na letališču bi se naj nahajali tudi ruski vojaki. Američani bi naj Ruse opozorili, da bo prišlo do napada, ti pa so opozorili Sirce. Zaradi pravočasne evakuacije je bilo malo žrtev. To nam pove, da Američani niso hoteli ruskih žrtev in s tem zelo nevarne zaostritve, morebiti pa celo niso imeli namena povzročiti večjega uničenja sirskemu letalstvu. Ruska in sirska protiletalska obramba sta ves čas napada ostali neaktivni, kar se ne bi zgodilo, če ne bi bili prej obveščeni o samem cilju napada.

Menim, da je šlo v tem napadu za predstavo za javnost. Donald Trump je napad ukazal zaradi povsem notranjepolitičnih dejavnikov. Pri tem je bil napad izveden tako, da je povzročil čim manj škode. V trenutku, ko so začele rakete deževati po Siriji, so  Trumpovi nasprotniki obrnili ploščo. Mediji so ga začeli hvaliti, politiki podpirati, vse v bolestni želji, da gre le za začetek večjega posredovanja v Siriji.  Morebiti  bo ta napad vsaj začasno zaustavil nenehne napade nanj. Če ne drugega, je zdaj dal signal, da ni ‘Putinov agent’, česar ga obtožujejo paranoidni privrženci na volitvah poražene Hillary Clinton. Vsekakor pa v ameriških medijih ne bodo razpravljali o majhni škodi, ki so jo povzročile rakete. Vsaj preveč ne. Trdili bodo, da je bilo uničenje ogromno, da je ameriško orožje najmodernejše in tako dalje.

Lahko se seveda motim. Takoj po napadu se mi je zdelo, da je Trump podlegel silovitim pritiskom ne samo medijev in političnih nasprotnikov, ampak tudi njegovih najožjih sodelavcev.  Delno je temu vsekakor tako. Toda zdaj se mi bolj zdi, da je šlo za zelo drag ognjemet, za predstavo za javnost. Kar ne pomeni, da posledic ne bo. Tisti, ki so že do zdaj pritiskali na Trumpa, naj posreduje v Siriji, bodo pritiskali še bolj, Rusija pa bo v Sirijo tudi investirala večje sile.

One thought on “Zakaj je bil ameriški napad v Siriji tako neučinkovit?

Komentarji so zaprti.