Na cvetno nedeljo v Egiptu napad na kristjane

Kot poroča RTV Slovenija, sta v Egiptu odjeknili dve eksploziji, ki sta zahtevali najmanj 27 življenj. Najprej je razneslo bombo v cerkvi v mestu Tante, pri čemer je bilo ubitih 25 ljudi, potem pa še pred koptsko katedralo v Aleksandriji, pri čemer sta bila ubita dva.  V Aleksandriji je bombo razneslo v času, ko je koptski papež Tavadros II. v njej vodil mašo.

V Egiptu, državi z 82 milijoni prebivalcev, živi mnogo kristjanov, večina pa jih pripada koptski ortodoksni cerkvi. Koliko jih v resnici  je, je stvar debate. Ocene se gibljejo od 10% do 20%.

V času, ko se veliko muslimanov seli v Evropo, je dobro vedeti, da tudi veliko kristjanov živi v muslimanskih državah. Razlika je seveda ta, da so kristjani tam že stoletja, še od časov, ko muslimanov še sploh bilo ni, medtem ko je muslimansko prebivalstvo v Evropi posledica nedavnega priseljevanja.

Da, kristjani živijo v muslimanskih državah in pogosto so žrtve preganjanja in napadov. Zanje je seveda boljša opcija kot zmaga  skrajnežev, sekularna oblast, kakršno imajo v Egiptu in kakršno zahodne sile skušajo uničiti v Siriji. Nič nenavadnega ni, da so v Siriji kristjani po večini na strani vlade, saj so uporniki zanje velike grožnja. Velika napaka zahodnih sil je, da pogosto podpirajo najbolj zatiralske, nazadnjaške sile,  potem pa se čudijo, od kod se širijo nazadnjaške ideje, ki mnoge mlade muslimane spreminjajo v teroriste.

Seveda to ne pomeni, da so sekularni režimi v muslimanskem svetu brez madeža, toda alternativa, islamski skrajneži,  je pač slabša.  Dolgoročno pa je vsekakor treba siliti tudi sekularne režime, da počasi v svoje družbe spuščajo več svobode in demokracije in gradijo močne institucije, ki bodo branile človekove pravice. Potreben je hkraten pritisk in sprejemanje konservativnih muslimanov v politični proces, hkrati pa neusmiljeno uničevanje skrajnežev.

 

One thought on “Na cvetno nedeljo v Egiptu napad na kristjane

Komentarji so zaprti.