Milan Jazbec v Skopju napovedal kandidaturo za predsednika republike

Kot poroča Večer, je v Skopju svojo predsedniško kandidaturo najavil slovenski veleposlanik v Makedoniji, Milan Jazbec.  Kot piše na njegovi spletni strani, gre za diplomata, rednega profesorja diplomacije in pisatelja.

Diplomiral je iz novinarstva in obramboslovja na ljubljanski Fakulteti za družbene vede ter dosegel naziv doktor filozofije na Univerzi v Celovcu. Senat Univerze v Ljubljani ga je marca 2015 izvolil v naziv redni profesor diplomacije. Zaposlen je na Ministrstvu za zunanje zadeve Republike Slovenije. Od septembra 2016 je šesti slovenski veleposlanik v Makedoniji. Pred tem je od septembra 2015 do avgusta 2016 vodil Sektor za evropske države na zunanjem ministrstvu. Od septembra 2010 do avgusta 2015 je bil četrti slovenski veleposlanik v Turčiji, nerezidenčno akreditiran še v Libanonu, Siriji, Azerbajdžanu, Iraku in Iranu. Pred odhodom v Turčijo je vodil Sektor za načrtovanje politik in raziskave v zunanjem ministrstvu. Od decembra 2000 do novembra 2004 je bil državni sekretar za mednarodne zadeve in obrambno politiko na Ministrstvu za obrambo. Ima dolgoletne izkušnje iz gospodarstva, novinarstva in politike ter iz vodenja velikih poslovnih in upravnih sistemov ter mednarodnih dogodkov.

Jazbec meni kandidirati kot neodvisni kandidat, za kar bo potreboval podporo 5000 volivcev, želi pa, tako poroča Večer, ‘opozoriti na trenutno pomanjkanje samozavesti naše države, predsedniško funkcijo pa želi okrepiti z vsebino in državniško držo.’

Vsekakor ima Milan Jazbec ustrezno kariero,  videli pa bomo, kako mu bo šlo kot neodvisnemu kandidatu. Časa ima vsekakor dovolj, za zdaj pa se tekmecev še ni nabralo veliko. Ob Borutu Pahorju se govori še o Zmagu Jelinčiču, drugi pa še molčijo.