Gab.ai in Minds sta dobri alternativi twitterju in facebooku

Do zdaj smo se že navadili živeti z družabnimi omrežji. Facebook, twitter in youtube, velike trije, so že skorajda vseprisotni. Nič več niso le nedolžna zabava, ampak so postali izredno pomembni tudi za razširjanje novic in mnenj in celo za organizacijo protestov in zmagovanje na volitvah. Hkrati so začeli spodjedati moč starih medijev, ker si ljudje pač lahko preprosto delijo zgodbe in posnetke in fotografije in pogosto povsem obidejo velikane starega medijskega sveta. Nek ustvarjalec na youtubu ima lahko zdaj več moči, ko nekoč mogočni Washington Post. In mu tudi verjame več ljudi.

Zaradi tega poteka protiofenziva. Uradno gre za boj proti lažnim novicam, ekstremizmu in sovražnemu govoru. Toda v resnici se skuša omejiti moč alternativ. Lažejo namreč tudi veliki in to zelo pogosto, le da nimajo radi, če jih kdo pri tem ujame in raztrobi celemu svetu. Nimajo tudi radi, da jim množice posameznikov na spletu počasi jemljejo publiko.

Da prihaja čistka, ki bo odstranila alternativne glasove, je znano že nekaj časa, zato pa nastajajo alternative. V tem trenutku so na udaru predvsem konservativni in nacionalistični posamezniki, kmalu pa se lahko zgodi, da bodo tudi bolj radikalno socialistični in na koncu vsak, ki bo imel preveč moči. Tukaj v resnici ne gre samo za širjenje alternativnih pogledov, ampak za boj s konkurenco.

Poglejmo si le dogajanja na youtubu. Nekateri oglaševalci so začeli z bojkotom, ker so se njihovi oglasi pojavili ob ekstremističnih vsebinah, zaradi česar je youtube reagiral tako, da je nekatere posnetke začel odstranjevati s seznama tistih, za katere se namenja denar od oglasov, glede na gledanost pač. To je zelo prizadelo mnoge ustvarjalce, katerim je padel prihodek.

Zato sta nastali alternativi twitterju in facebooku, gab.ai in Minds. Prijavil sem se v obe in ju preizkusil in moram reči, da je gab. ai mnogo boljši kot twitter. Na voljo je več znakov, 300 in zapise je možno popravljati. Na twitterju moraš po drugi strani, če se zmotiš, vse skupaj zbrisati in na novo napisati. Seveda je gab.ai še v razvojni fazi in mu še marsikaj manjka, ampak če se bo nadaljevalo v tej smeri, bo zelo dobra alternativa. Minds je tudi zelo zanimiv in pregleden. Je še več takšnih alternativ, vendar še nobene druge nisem preizkusil, zato ne bi sodil o njihovi kvaliteti.

Je pa res, da je na gab.ai in minds dokaj dolgočasno, ker je še premalo uporabnikov. Povrhu se vidi, da so ti uporabniki migranti z drugih družbenih omrežij, torej večinoma nacionalistično in konservativno usmerjeni, alt right in podporniki Trumpa in še kak Rus za posladek. Verjamem, da bo sčasoma bolje in da bo več tudi posameznikov z drugačnimi pogledi in bo zato bolj zanimivo.

Kar se dogaja je, da ker se en del uporabnikov družabnih omrežij boji, da jih bodo izključevali, nastajata dva paralelna svetova tudi na tem področju. Poenostavljeno, obstaja velika nevarnost, da bodo socialisti, politični liberalci, uporabljali twitter, facebook in youtube, nacionalisti, konservativci, nasprotniki migracij pa gab.ai, minds, vid.me. S tem se bo ta svet medijev in družabnih omrežij še bolj razdelil in ljudje bodo še bolj živeli drug mimo drugega.

Na koncu je treba omeniti še financiranje. Vedno več je ustvarjalcev, ki živijo od svojega dela na spletu. Ker je očitno, da bodo pritiski na oglaševalce, naj ne podpirajo vsebine, ki veljajo za sporne, vedno večji, se krepijo druge oblike financiranja. Takšen je recimo patreon, kjer se lahko zavežete, da boste svojemu varovancu mesečno nakazali nek znesek. Dolgoročno bo verjetno prišlo do tega, da bodo eni oglaševalci financirali ene ustvarjalce vsebin in platforme, drugi pa druge.

 

One thought on “Gab.ai in Minds sta dobri alternativi twitterju in facebooku

Komentarji so zaprti.