Res ni vredno tvegati vojne s Severno Korejo

Zdaj, menim, da že dobro poznamo retoriko, ki prihaja iz Severne Koreje. Izolirana država, oborožena do zob, pogosto  grozi svojim sovražnikom s totalnim uničenjem in teh groženj ni treba jemati preveč resno. Niti, če posedujejo jedrsko orožje in razvijajo sisteme, s katerimi lahko to orožje dostavijo vedno dlje.

Saj ne, da Severni Korejci ne bi bili sposobni nasilja, kar dokazuje uničenje južnokorejske vojaške ladje pred leti, kar sicer zanikajo, toda razmere na polotoku so bolj stabilne, kot se zdi. Grožnje so v službi odvračanja Američanov in Južnih Korejcev. Če nas napadate, bomo udarili nazaj. Nič drugega. Ni videti, da bi pripravljali napad na svoje južne sosede.

Da je temu tako, je bilo dolgo jasno tudi vladarjem v Washingtonu. Seveda so ZDA in njihovi zavezniki v regiji proti Severni Koreji uvajali sankcije in prirejali vojaške manevre, ampak to je bilo tudi vse. Z Donaldom Trumpom se zdi, da je prišel drugačen čas. Proti Severni Koreji je poslal vojaško ladjevje in začeli so se širiti namigi, da bi lahko prišlo do vojaškega udara, če bi Pjongjang testiral jedrsko orožje.

Do jedrskega poskusa še ni prišlo, so pa v Pjongjanguv soboto  priredili vojaško parado ob Dnevu sonca, na kateri so prikazali nekaj novega orožja.  Zdaj v resnici ni nobenega razloga, da bi jim Američani grozili.

Lahko si predstavljamo, kaj bi se lahko izcimilo iz ameriških provokacij. Trump bi morebiti želel dokazati ameriško moč z omejenim napadom, podobno kot v Siriji. Kako bi Severni Korejci vedeli, da gre za omejen napad? Lahko bi mislili, da gre za uvod v vsesplošno vojno in bi potem z vso silo udarili nazaj. Približno vemo, kakšen bi bil takšen napad.  Najbolj bi trpeli v Južni Koreji, kjer mesto Seul, desetmilijonska metropola, leži v dosegu severnokorejskega topništva. Ocene, koliko ljudi bi umrlo, se razlikujejo. Od milijona do 2,8 milijona v prvem dnevu vojne, sploh če bi Severna Koreja uporabila še svoje kemično orožje. Pri tem sploh ne govorimo o uporabi jedrskega orožja. Na razpolago so tudi rakete, s katerimi bi lahko obstreljevali ameriško ladjevje, Japonsko, mogoče pa bi celo kakšna raketa letela še dlje. Severna Koreja ima tudi ogromno posebnih enot, ki bi jih lahko infiltrirala v sosednje države.

Jasno je, da Severna Koreja ne more zmagati vojne proti jugu in ZDA. Večina njihovih oboroženih sil je že zastarela in omejeni so na majhno ozemlje. Prebivalstva je za 25 milijonov in tudi če imajo na voljo čez milijon vojakov in milijone rezervistov, nimajo kakšnih posebnih rezerv. In potem bi Američani lahko proti njim uporabili jedrsko orožje. No, skoraj gotovo ga bi, potem ko bi svet obkrožili posnetki gorečega Seula, ko bi se potopila prva ameriška letalonosilka in bi rakete letele vse naokoli.

In kakšen bi bil rezultat. Deset, dvajset milijonov mrtvih, da bi na koncu Kitajska zagotovo posredovala in zavzela sever, nakar bi obe Koreji ostali razdeljeni. Toliko mrtvih, uničenja, za nič. Ne, tega ni vredno tvegati.

Zato pravim, pustite Severne Korejce pri miru. Z njihovimi bombastičnimi izjavami in testiranjem raket se da živeti, za svet so pa mnogo manj nevarni kot Američani, ki uničujejo državo za državo. Alternativa je namreč grozljiva.

One thought on “Res ni vredno tvegati vojne s Severno Korejo

Komentarji so zaprti.