Brutalen teroristični napad na konvoj avtobusov v Siriji

V predmestju Alepa je prišlo do terorističnega napada na konvoj avtobusov, ki je prevažal prebivalce dveh šiitskih vasi, v pokrajini Idlib.  Po dogovoru med Iranom in Katarjem, so evakuirali prebivalce teh dveh vasi, Fue in Kafraje ki so že dolga leta obkoljeni z uporniki, v zamenjavo pa so vladne sile dovolile evakuacijo upornikov iz mest Madaje in Zabadanija.

Medtem, ko je konvoj iz šiitskih vasi čakal na vstop v Alepo, je napad izvedel samomorilski napadalec z avtomobilom bombo. Po poročilu sirske vlade, je umrlo 38 ljudi, vendar pa je žrtev lahko tudi več kot 100. Ob beguncih bi naj bili ubiti tudi pripadniki uporniških sil, zadolženih za varovanje konvoja.

To ni prvič, da je nekdo skušal preprečiti evakuacijo iz dveh šiitskih vasi. Ob padcu Alepa ob koncu lanskega leta, so ob takratnem dogovoru o evakuaciji prebivalcev uporniki zažgali nekaj avtobusov, ki bi jih naj odpeljali na vladna področja

Ta žalosten dogodek nam dejansko pove veliko o sirski državljanjski vojni. Sirska vlada se z uporniki pogosto dogovarja o njihovem umiku z obkoljenih območij na druga področja, ki jih nadzorujejo uporniki.. Pri tem lahko ti s seboj odnesejo celo osebno orožje. Če bi sirske oblasti res bile tako grozne, kot se jih predstavlja, tega ne bi nikoli dopustile. Po drugi strani vidimo, s kakšno težavo se ubadajo uporniki. Skrajneži med njimi so tako zaslepljeni, da ne morejo mirno prenesti umika šiitskega prebivalstva.

Kako bodo ti ljudje, ti uporniki, vladali Siriji, če bodo zmagali? Bo tam sploh še mesto za šiite in kristjane? Ali jih bodo vse pobili? Kaj bo z alaviti? Koliko bo svobode, ali bo nastala skrajna tvorba, zelo podobna Islamski državi? Ali pa bo vladalo razsulo, kot v Libiji?

Oblasti na zahodu in v arabskih monarhijah imajo interes, da z oblasti preženejo Asada in uničijo sirsko povezavo z Iranom in Hezbollahom. Temu interesu sledijo večji svetovni mediji in sirsko državljanjsko vojno prikazujejo večinoma enostransko. Saj ne, da ne bi poročali tudi o grozodejstvih upornikov, toda pozornosti temu vsekakor ne posvečajo  dovolj. V tem napadu na avtobuse je umrlo približno enako število ljudi, kot pri sirskim oblastem očitanem napadu s kemičnim orožjem. Za kar seveda ni nobenih dokazov. Tedaj je bil potreben ameriški napad na sirsko vojaško letališče. Zdaj za upornike ne bo nobenih posledic. Še naprej bodo dobivali pomoč iz tujine, da bodo lahko nadaljevali svoj boj proti vladnim silam.

Poglejmo si le primer obkoljenega uporniškega dela Alepa. Ko so vladne sile počasi prevzemale nadzor, so zahodni mediji in legije aktivistov na spletu, vse skupaj predstavljali kot zaton človeštva. Poročil o trpljenju je bilo kolikor hočete. Zakaj taisti ljudje niso nič poročali o stanju v  obeh šiitskih vaseh? Ker jim ni bilo mar. Ker so sledili svojim interesom in  med njimi pač ni resnice.