V Libiji migrante prodajajo v suženjstvo

Koliko let je minilo od Gadafijevega padca v Libiji? Je zdaj ta država na boljšem, ali na slabšem? Je zahodno posredovanje stvari izboljšalo z odstranitvijo diktatorja, ali jih le še poslabšalo? Na žalost moramo ugotoviti, da je stanje v Libiji zdaj slabše, da je v država razsulu, da potekajo spopadi med različnimi skupinami in da je hkrati gojišče skrajnežev. Povrhu je, kakor poroča Mednarodna organizacija za migracije, Libija postala še prizorišče preprodaje sužnjev.

Zagotovo je Gadafi bil diktator, ki se je v svojem času šel vojaške pustolovščine in terorizem. O tem ni dvoma. Kakor tudi ni dvoma, da Libija pod Gadafijem ni bila svobodna in demokratična in je zato tudi razumeti vrenje množic, ki so želele spremembe. Ne samo v Libiji, v številnih drugih državah v regiji tudi.

Toda na žalost se je vse skupaj klavrno končalo. Tisti, ki so želeli svobodo in napredek, so bili v manjšini in prešibki in revolucijo so izkoristili drugi. Za posredovanje so revolucijo izkoristile tudi zunanje sile. Težko, da so same sprožile nemire, so jih pa vsekakor izkoristile. Ne samo v Libiji, v Siriji tudi. Drugod, kot v Egiptu in Bahrajnu, taiste sile seveda niso storile nič, da bi podprle upornike tam. Ker jim ni bilo v interesu.

Kakor z vojaškimi posredovanji, tako je tudi z medijsko pozornostjo. Opazili boste, da taisti mediji, ki venomer poročajo o dogajanju v Siriji, bolj kot ne molčijo o Libiji. Le tu in tam kaj pricurlja skozi, da bi potem kmalu zamrlo. Kakor ta zgodba s suženjstvom.

Afričane, na njihovi poti proti Evropi, v Libiji ujamejo in potem prodajajo na trgih in parkiriščih. Tisti s kakšnim znanjem, se prodajajo po višji ceni. Ženske lahko končajo kot spolne sužnje. Nekatere pridržane silijo, da kličejo svoje družine, ki morajo nato za njihovo izpustitev plačati odkupnino. Migranti, ki se na svoji poti v Evropo soočajo s številnimi nevarnostmi, se morajo tako poskušati ogniti tudi temu, da bi jih ujeli in prodali za sužnje.

Tisti, ki so posredovali v Libiji, bi morali poskrbeti, da se stanje tam popravi. Odgovornost, tudi za suženjstvo, je namreč njihova.

One thought on “V Libiji migrante prodajajo v suženjstvo

Komentarji so zaprti.