Med svobodo govora in nevarnostjo širjenja zgrešene ideologije

Zadnjih deset dni nam je postreglo z nekaj izbruhi jeze in sovraštva na nacionalističnem in konservativnem krilu naše politike. Najprej je bil 27. april, dan spomina na OF, ki se zdaj imenuje Dan upora. Medtem, ko je večina uživala v prostem dnevu in se niti ni preveč obremenjevala s pomenom praznika, so med manjšino Slovencev na plan privrela negativna čustva.

27. april se tem ljudem zdi simbol laži, proti kateremu se morajo neumorno zaganjati in dokazovati, da ga v resnici ne bi smeli praznovati. Posmeh, sovraštvo, dolge ‘argumentirane’ pridige, nič ne pomaga. Slovenija gre naprej.

Potem je prišel 1. maj. Podobna zgodba. Medtem, ko se večini Slovencev zdi lepo, da imajo dva dneva prosto, z druge strani sovraštvo, posmeh in dokazovanje, da gre za nepotreben praznik. A Slovenija gre spet naprej.

V eni izmed svojih ‘argumentiranih’ pridig, ki jih v Državnem zboru rad drži poslanec SDS, Franc Breznik, je ta dokazoval, po svojem mnenju in mnenju njegovega političnega pola, vrhunsko, po mnenju vseh drugih pa smešno, kaj vse je bilo narobe v prejšnjem režimu, o osvobajanju Trsta in podobno.  Šlo je za razpravo o financiranju veteranskih organizacij v pristojnem odboru. Slučajno sem na tretjem programu RTV Slo naletel na posnetek tega govora in sem si mislil svoje. Mislil sem si, da bi takšen govor težko držal v ameriškem Senatu ali v nemškem Bundestagu, v Ukrajini pa vsekakor. No, predsedniku ZZB za vrednote NOB, Titu Turnšku, se vse skupaj ni zdelo preveč smešno in je reagiral z nekaj ostrimi besedami, zaradi česar ga je predsednik odbora za obrambo, Žan Mahnič, vrgel s seje.

Razprava je bila še ena izmed predvidljivih in dolgočasnih, v katerih poslanci SDS skušajo čim bolj očrniti prejšnji režim, NOB, revolucijo in tako dalje.

Potem je tu še  zgodba o Bernardu Brščiču. Ta je v oddaji Sreda v sredo zasavske televizije ETV, po poročanju Dnevnika, povedal, da je  ‘Nemški narod je žrtev židovskega vsiljevanja in kurjenja možganov s tako imenovano holokavstologijo. Sprašujem vas, kaj ima moja generacija Nemcev s Kajnovim znamenjem genocida, domnevnega, oziroma holokavstom. Dejansko gre za zelo perfiden način Židov, da so želeli nemški um zapreti, ustvariti kolektivno krivdo, in ustvariti načrt raznemčenja, razfrancozenja, razangleženja in vzpostaviti multikulti distopijo.’ Zaradi tega je direktor judovskega kulturnega centra zoper njega napovedal kazensko ovadbo. No, Brščič je povedal še kaj zanimivega, kar nam pove več o njem, kot o materiji, o kateri je govoril.

Sam sem zagovornik svobode govora. Če kdo meni, da se holokavst ni zgodil, ali da se je zgodil drugače, kot nam pravijo zgodovinarji, naj. Če kdo misli, da v Sovjetski Zvezi ni bilo gulagov, naj.  Franc Breznik lahko v Državnem Zboru razpreda o zgodovini, kolikor hoče. Jaz imam seveda vso pravico, da takšnih stvari ne poslušam. Da jih ignoriram in se jim posmehujem.

Toda, včasih sem vseeno v škripcu. Spomnim se Ukrajine, krepitve skrajnih nacionalistov po vzhodni Evropi in poskusov, da se na novo piše zgodovino. In se vprašam, mar so ti ljudje, ki zahtevajo svobodo govora zase, da lahko govorijo, kako so muslimani drhal, ki izvaja invazijo v Evropo, kako so za drugo svetovno vojno bili krivi Židi, kako je bil komunizem v Sovjetski zvezi židovski projekt, kako so se tisti, ki so prisegali Hitlerju, borili na pravi strani, pripravljeni spoštovati tudi svobodo govora drugih. So mar pripravljeni spoštovati, da jih marsikdo noče poslušati in jim noče priznati, da imajo prav? Glede na izpade sovraštva, se bojim, da ne. Da je Ukrajina, kjer skrajni nacionalisti marširajo po cestah in slavijo svojega junaka Stefana Bandero, ki je sodeloval z nacisti, njihov vzor. Da je vzor Ukrajina, kjer skrajneži tvorijo razne prostovoljne bataljone, ki so potem uporabljeni za boj z uporniki na jugovzhodu države. Da si želijo, da bi lahko ukinili vse praznike,  s katerimi se ne strinjajo in vsilili svoje. Da bi uničili medije, ki ne poročajo, tako kot oni hočejo. Da bi v zapor pošiljali tiste, ki bi si drznili kazati rdečo zvezdo. Da bi prepovedovali sindikate in tako dalje.

In potem naenkrat vse skupaj ni več smešno, postane nevarno.

One thought on “Med svobodo govora in nevarnostjo širjenja zgrešene ideologije

Komentarji so zaprti.