Vojne robotov – prihodnost nam bo postregla s številnimi nevarnostmi

Raziskovalci so ugotovili več ranljivosti specifičnega modela robotske roke uporabljane v tovarnah, pišejo pri Motherboard. Obstaja možnost, da hekerji prevzamejo nadzor nad stroji in povzročijo škodo v proizvodnem procesu, kar lahko povzroči okvare pri proizvodu ali celo ogrozi človeška življenja.

Rusi načrtujejo, da bodo svoje nove tanke T 14 na enotni platformi Armata, sčasoma spremenili v avtomatizirano orožje, brez posadke. Že zdaj preizkušajo manjše sisteme, celo v Siriji je takšno orožje doživelo ognjeni krst. Glavni bojni tank, ki deluje brez posadke, bi pa seveda bil pomemben korak naprej. S tem  pride nevarnost, da nasprotnik vdre v avtomatizirano orožje in mu da nove naloge.

Na vojaškem področju nam prihodnost lahko postreže z veliko uporabo robotov na vseh področjih. Brezpilotna letala, ki so zdaj vodena na daljavo, lahko nadomestijo brezpilotna letala, ki si sama izbirajo in napadajo cilje. V logistiki lahko konvoji brez voznikov oskrbujejo vojake na bojišču. Na samem bojišču si lahko človeški vojaki obetajo pomočnike, ki bodo uporabljeni tam, kjer je nevarnost za ljudi zelo velika in so pač bolj pogrešljivi. In tako dalje.

Ves ta napredek pomeni, da bodo oborožene sile kmalu potrebovale dokaj velike in dobro podkovane oddelke, ki bodo svoje robote vojake, tanke, letala, preskrbovalna vozila, vodili, servisirali in branili pred vdori nasprotnikov.

Toda, tudi na civilnem področju se obetajo velike spremembe. Že v tem trenutku smo mnogo bolj odprti in ranljivi, kot smo bili kadarkoli v zgodovini. Imamo prenosne, pametne telefone, računalnike, preko katerih nas je mogoče enostavno nadzorovati in vohuniti za nami. Nadzornih kamer je ogromno, upravičeno se bojimo, da nas lahko opazujejo tudi preko kamer na računalnikih, televizorjih, igralnih konzolah, telefonih. Nekaj je vohunjenje. Potem so tu še kraje identitete, zlorabe kreditnih kartic. Gremo še dalje, v vdore v bančne sisteme, v elektro energetska podjetja, v nadzor prometa. Pametne hiše in samovozeči avtomobili odpirajo vrata novim oblikam kriminala. Kot vam zdaj lahko ugrabijo računalnik in vas izsiljujejo, da vam bodo zbrisali vse podatke, če ne boste plačali odkupnine, bodo lahko v prihodnost vplivali tudi na vašo pametno hišo in vam delali škodo. Izvesti atentat ne nekoga, ki mirno spi, medtem ko ga njegov samovozeč avtomobil pelje na delo, bo realna možnost.

Dela za obrambne sile držav bo na tem področju ogromno. Posebne službe bodo potrebovali policisti, obveščevalci in vojaki. Eni se bodo ukvarjali s kriminalom, drugi z vohunjenjem, tretji z napadi, ki bodo lahko ohromili delovanje družbe in vodili v njen razpad, ali vsaj v toliko nemira, da bodo tudi oborožene sile v primeru napada v slabšem položaju.

Zamislimo si, kako bi lahko v prihodnosti potekal napad na visoko razvito družbo. Šlo bi za kombinacijo propagande, uporabe družabnih omrežij za širjenje negativnih informacij in demoralizacijo državljanov. Na tak način bi se spodkopavalo pripravljenost državljanov, da podpirajo svoj vladajoči razred, ali se celo borijo v vojni. Z vdiranjem v zasebno korespondenco in prisluškovanjem, bi se lahko razkrivale indormacije, ki bi potem škodile podpori vladajočemu razredu, ali slabšale odnose z drugimi državami. Potem bi prišli napadi na različne sisteme. Sesuvale bi se povezave, marsikje bi bili računalniki, ki so postali temeljna sredstva za delo, neuporabni. Motena bi bila oskrba z elektriko, samovozeča vozila bi povzročala nesreče, še posebej bi bili napadeni tovornjaki, s čimer bi se motilo oskrbo. Blokirani bi lahko bili bankomati in plačevanje s kreditnimi karticami. V tovarnah nekateri stroji preprosto ne bi več delovali. Napadena družba bi še pred prvim izstreljenim strelom doživljala silovite težave.

Šele potem bi nastopile oborožene formacije.

Odgovorne družbe se že danes morajo pripravljati na izzive prihodnosti. V tem primeru to pomeni, da je treba vlagati v obrambne sposobnosti družbe na tem zelo pomembnem področju. Za oborožene sile  potrebujejo enote, primerno opremljene in izobražene, da se bodo lahko soočile z novimi grožnjami.

Le kako je s tem v Sloveniji? Prav bojim se vprašati.

One thought on “Vojne robotov – prihodnost nam bo postregla s številnimi nevarnostmi

Komentarji so zaprti.