Vojna v Afganistanu še kar traja

V samomorilskem napadu na NATOv konvoj v Kabulu je bilo ubitih osem civilistov, ranjeni so bili tudi trije ameriški vojaki. Težko je verjeti, a vojna v Afganistanu je zdaj že v 16. letu. No, traja že dlje, a v šestnajstem letu je ameriško posredovanje, v katerem od leta 2003 sodelujejo tudi njihovi zavezniki. Vojna je divjala že prej, tudi pod vladavino Talibanov, ki pa niso nadzorovali vse države. Še prej bil čas gospodarjev vojne in prej sovjetske intervencije.

Zdaj Američani in NATO razmišljajo o napotitvi dodatnih sil v Afganistan. Talibani niso poraženi, v državo pa se je splazila tudi Islamska država. Proti tej ne zaleže niti metanje največjih bomb v ameriškem arzenalu. No, tisto je tako ali tako bila le predstava za javnost. Kakor so vedeli povedati okoliški prebivalci, škoda zaradi napada niti ni bila posebej velika, vprašljive pa so tudi navedbe o številu ubitih pripadnikov Islamske države.

Vojna v Afganistanu je za za ZDA in njihove zaveznike neuspeh. Zagotovo je bilo potrebno uničiti Osamo bin Ladna in teroriste, ki so ga obkrožali, potem ko je ta dal izvesti napad v ZDA, 11. septembra 2001. A potem je prišlo do okupacije države, morebiti neizbežno in gradnje nove države na ruševinah talibanske vladavine. No, tudi z bin Ladnom je potrebna previdnost. Ta se je leta in leta skrival čisto blizu pakistanskega vojaškega oporišča. Ni izključeno, da so ga vsi namenoma pustili pri miru, ker jim je bil koristen. Kakorkoli, tuji vojaki, svetovalci in milijarde $ vložene v vzpostavljanje afganistanskih varnostnih sil, niso prinesle želenega rezultata.

Vprašanje je na mestu: mar je res racionalno v Afganistan pošiljati dodatne sile, ali pa je bolje priznati poraz in pustiti državo sami sebi? Slednje je nekaj, na kar Talibani čakajo, saj računajo, da bo njihove nasprotnike slej ko prej minilo potrpljenje. Če ne v nekaj letih pa v nekaj desetletjih, oni pa bodo še vedno tam.

One thought on “Vojna v Afganistanu še kar traja

Komentarji so zaprti.