Američani svoje sile poslali na sirsko turško mejo

Po turških napadih na kurdske borce na severovzhodu Sirije, so ZDA na turško mejo poslale svoje sile. Uradno, da bi opazovale dogajanje, medtem ko Kurdi trdijo, da so tam kot prepreka turškim napadom. V turškem letalskem napadu na kurdske borce, jih je pred dnevi bilo ubitih 20.

Tako smo v Siriji prišli do absurdne situacije, ko morajo Američani braniti ene svoje zaveznike, Kurde, pred svojimi drugimi zavezniki, sicer člani NATO pakta, Turki. ZDA in Turčija imata v Siriji nasprotujoče si interese. Turki nočejo videti močnih Kurdov na svojih mejah, saj imajo z njimi probleme že v lastni državi. Zaradi tega tudi vsake toliko časa izvajajo napade. Po drugi strani so Kurdi za ZDA ključnega pomena pri uničevanju Islamske države. Z njihovo pomočjo nameravajo zavzeti prestolnico IS, Rako. Po drugi strani jim lahko koristi tudi močna kurdska tvorba na področju Sirije, saj se s tem slabi centralno sirsko oblast. Vsaj za primer, da bi se Asadu le uspelo obdržati na oblasti, kar zdaj kaže. Ne gre tudi spregledati, da se ameriška kopenska prisotnost v Siriji samo še krepi, s tem pa tudi njihov vpliv.

ZDA tokrat namreč svojih sil med Kurde in Turke ne razpostavljajo prvič. To so storili že v Manbiju, prav tako z namenom, da bi preprečili spopade.

Američani so svoje sile razpostavili med Kurde in Turke, da bi slednjim otežili napade. Zdaj bodo ti morali premisliti, ali si drznejo tvegati smrt ameriških vojakov, s čimer bi se odnosi med državama zelo zaostrili. A po drugi strani je turška politika do Kurdov stalnica. Zdi se, da so pripravljeni sprejeti vse, tudi obstanek Asada v Damasku, nikakor pa nočejo videti krepitve Kurdov. Zaradi tega obstoji možnost, da se bodo napadi nadaljevali, tudi s tveganjem, da pri tem pride do konflikta z Američani. Problem Turčije seveda je, da Kurde podpirajo tako Američani, kot tudi Rusi in se tako nimajo v svojem boju na nikogar obrniti, če razjezijo eno ali drugo veliko silo.

One thought on “Američani svoje sile poslali na sirsko turško mejo

Komentarji so zaprti.