Tudi Trump se je priklonil Saudski Arabiji

Kaj je z našimi zahodnimi voditelji, da se tako priklanjajo zaostali arabski monarhiji? Je mar naftni denar res tako mamljiv? Navsezadnje so Američani Saudijcem uspeli prodati  stodeset milijard $ orožja. Ki ga k sreči ti ne znajo najbolje uporabljati, kar kažejo njihovi neuspehi v vojni v sosednjem Jemnu, ki je vse drugo, samo bogat ne.

Donald Trump je znal v preteklosti povedati kaj pikrega o Saudski Arabiji, a na obisku tam se je obnašal kot večina zahodnih politikov. Posel nad vse. Tudi, če novi ameriški predsednik obljublja odločen boj proti terorizmu islamskih skrajnežev, je še kako pripravljen spregledati grehe največjega izvoznika zaostale ideologije, ki je preplavila celotno regijo in katerih posledice občasno občutimo tudi v Evropi. Mar mislite, da je Donald svojim saudskim gostiteljem jezno zabrusil, da morajo v prihodnosti nehati s podporo skrajnežem po svetu? Da bi morebiti bilo modro končati vojno v Jemnu? Ah, ne, nekaj je na vrhu v Riadu govoril o potrebi boja proti terorizmu, ampak to so bile le besede. Milijarde vredni sporazumi pričajo o tem.

Ne, storil je, kar bi storil vsak drug ameriški predsednik. Pogledal je na geopolitično realnost in podprl zaveznika v regiji, ne glede na to, če je s tem pustil odprta vrata ideologiji, ki bo še naprej povzročala širjenje terorizma. Vse to  v imenu boja proti Iranu, ki ni le sovražnik Saudske Arabije, ampak tudi ZDA.

Kako dolgo bo še trajalo priklanjanje Saudski Arabiji?

No, dolgo. Zavedati se moramo, da je za krepitev islamskih skrajnežev veliko kriv tudi odnos zahoda, z ZDA na čelu. Afganistan za časa sovjetske okupacije nam lahko služi kot primer. ZDA so svete bojevnike uporabile za boj proti globalnemu nasprotniku, Sovjetski Zvezi. Ti bojevniki so jo leta kasneje strahovito kaznovali za preračunljivost in začela se je vojna proti terorizmu. Toda, v Siriji smo lahko videli, da se nič ni v resnici spremenilo. ZDA in zavezniki so podprli upornike proti Asadovemu režimu, četudi so s tem podprli skrajneže. Saudska Arabija je s svojim denarjem in vplivom tako v Afganistanu, kot zdaj v Siriji, odigrala ključno vlogo. ZDA in zavezniki  so vzeli v račun, da takšna igra pomeni povečanje nevarnosti za njihove državljane, sploh pa ljudi po Bližnjem Vzhodu. Zavoljo tega ne gre verjeti zahodnim politikom, ko govorijo o odločnem boju proti terorizmu.  Oni so varnost nas vseh žrtvovali za svoje sebične interese rušenja oblasti v državah, ki jim niso povšeči. In muslimanski skrajneži so uporabni idioti, nevarni, ker lahko povzročijo veliko smrti, a prešibki, da bi lahko spremenili svetovna razmerja moči.

Na žalost kaže, da je Donald Trump le še en ameriški predsednik, ki nadaljuje program.

One thought on “Tudi Trump se je priklonil Saudski Arabiji

Komentarji so zaprti.