Smo lahko ponosni na slovensko državo?

‘Dan državnosti je kot božič. Oba praznika praznujeta nekaj, kar ne obstaja,’ je na twitterju čivknil Domen Savič in si prislužil ne le kritike, ampak celo nasilne grožnje. Poslanec Združene levice, Miha Kordiš, je na facebooku izjavil naslednje: ‘Opomnik. Dan državnosti ni praznik, ampak obletnica kontra-revolucije. Dan, ko so gospodje in “tovariši” uspešno naplahtali ljudi z etno-nacionalizmom, da so lahko izropali narodovo bogastvo. Pri tem so jim izdatno pomagale še obveščevalne službe zahodnega imperializma. Vse ostalo je režimska propaganda.’ In si prav tako prislužil kritike in celo nasilne grožnje.

Eden in drug imata pravico izraziti svoje mnenje. Vsak ima tudi pravico izrazit do njune izjave negativno mnenje. Grožnje so seveda kaznive. A o nečem drugem. Zanimivo, da nekatere le takšno provociranje pripravi do tega, da postanejo bolj ponosni na slovensko državnost, na njene praznike, zastavo. Ker v resnici, je velikemu delu državljanov malo mar, če je praznik, samo da je dneva prost dan. Zastav se obeša bolj malo. Tisto proslavo v Ljubljani si tudi ne ogleda kakšna pretresljivo velika množica in verjemite, večina nogometnih tekem med ljudmi zbudi večja čustva.

Moramo se vprašati, zakaj je temu tako. Zakaj so Slovenci ponosni na svoje športnike, na državo, skupaj z vso politično sceno pa bolj malo.

Kdo je temu kriv? Provokatorji, ki zapišejo kaj, kar kakšnemu domoljubno usmerjenemu Slovencu ni všeč? Kaj pa če je kriva klima, ki jo proizvaja ne le politika, ampak tudi mediji, razni aktivisti in da, prav tisti, ki najbolj poudarjajo pomen dneva državnosti.

Pred dnevi je bila na RTV Slovenija oddaja, v kateri je bilo povedano, da je med Slovenci percepcija korupcije večja, kot v Nigeriji. Je v Sloveniji tako slabo, kot v Nigeriji? Seveda ni. Še mnogo bolje je, kot v večini vzhodno in južno evropskih držav. Slovenija je država, ki po svojem standardu, spoštovanju zakonov, naprednosti, enakopravnosti, pravičnosti in tako dalje, spada med boljše države na tem planetu. Avstrija sicer ni, Nigerija pa prav tako ne.

Ampak, če iz dneva v dan politika in mediji rušijo institucijo za institucijo, če se včerajšni rešitelji spreminajo v cmerarje, če se vse prikazuje v pretirano črni luči, potem ne morete pričakovati, da bo kdo ponosen na državo. Lahko da bo pobegnil v čaščenje domovine, zastave, narodnosti, državo pa bo zaničeval.

Poglejmo si le pripadnike največje opozicijske stranke. Kaj nam pripovedujejo? Da je Slovenija ugrabljena, da ji vladajo zakulisne elite, ki s pomočjo krivosodja preganjajo pravičnost, da je država v marsičem podobna najbolj zaostalim državam v svetu, da je zbirokratiziran pekel, kjer nič ne deluje, da večina medijev nenehno laže in manipulira in tako dalje. Na kratko, Venezuela je takoj za vogalom.

Poslušajte, to je podobno temu, kar je napisal Miha Kordiš, le da je drugače zavito. Vse je narobe, ker so nam nekateri ukradli svobodo in nas naplahtali, zdaj pa nas zatirajo. Vse ostalo je režimska propaganda. To je tudi podobno temu, kar je napisal Savič. Je Slovenija sploh država, prava država, če ji vladajo Murgle ali Forum 21?

Predlagam malo realizma. Vsem. Ne, Slovenija ni najslabša, ni pa tudi najboljša med državami. Je pa zagotovo med boljšimi, tam, nekje med 30 od 200. Le kakšne statistične podatke si je treba pogledati, da se vam to potrdi. Če se osredotočimo samo na državo samo, kot na ves aparat od prvega do zadnjega birokrata, spet lahko rečemo, da vse ni dobro, čisto zanič pa tudi ni.

Morebiti bi bilo dobro več pozitivnost. To ne pomeni, da je treba opustiti kritiko, ampak poudarjanje pozitivnega v tej državi nam ne bi škodilo. Posameznikom, novinarjem, politikom. Mogoče bomo potem ponosni še na kaj drugega, kot samo na športnike.

One thought on “Smo lahko ponosni na slovensko državo?

Komentarji so zaprti.