Trump še naprej prodaja orožje, komurkoli lahko. Tokrat Tajvanu

ZDA nameravajo Tajvanu prodati za 1,42 milijard $ orožja, kar je nič kaj presenetljivo razjezilo Kitajce. Kitajsko obrambno ministrstvo je sporočilo, da je Tajvan najpomembnejše in najbolj občutljivo vprašanje v ameriško kitajskih odnosih in opozorilo ZDA, naj preneha s takšnimi posli, da ne bi ogrozilo miru in stabilnosti v regiji.

S prodajo orožja Tajvanu Trump samo nadaljuje ameriško politiko, saj so ZDA Tajvanu orožje prodale tudi pod predsednikom Obamo. Američani bodo storili vse, da otoška država ohrani svojo neodvisnost, medtem ko si v Pekingu želijo, da slej ko prej pride do zružitve. Pri tem je vojna malo verjetna, saj je Tajvan gospodarsko močan in dobro povezan s Kitajsko in bi spopadi prinesli veliko škode, kljub temu pa Kitajska skuša otok osamiti in tako povečevati pritisk.

Donald Trump rad prodaja orožje, kar smo videli že v primeru Saudske Arabije, a tako so počeli že njegovi predhodniki. Morebiti se tudi za pritiski, da druge NATO članice namenjajo več za obrambo, skriva želja za prodajo ameriškega orožja.

Za razumevanje globalnih razmerij je pomembno vedeti, da se odnosi med Kitajsko in ZDA ne popravljajo in da ostaja zavezništvo med Rusijo in Kitajsko močno. To se v bližnji prihodnosti ne bo spremenilo. Jasno je, da obe državi druga drugi ščitita hrbet in tako svojo pozornost lažje usmerjata na zase pomembna področja. Rusija na zahod, Kitajska na vzhod. Zavezništvo med obema državama tudi pomeni, da je Centralna Azija bolj kot ne nedostopna Američanom. Še posebej, ker je tudi Iran sovražen, zadnje čase pa niti Turčija ni najbolj zanesljiv zaveznik. Pakistan bi v primeru konflikta med Kitajsko in ZDA po drugi strani težko izbral ZDA, saj je Kitajska vsak dan večja vojaška in gospodarska velesila in v primeru spora z Indijo pomemben zaveznik.

Rišejo se nam obrisi front v vzhodni Aziji in Tajvan bo del ameriškega zavezništva proti Kitajski, v katerega bodo skušali vključiti čim več držav. Pri tem imajo zadnje čase velike težave, saj Filipini pod predsednikom Dutertem iščejo bolj samostojno pot, Južna Koreja pa želi čim več miru in stabilnosti in sodelovanje s pomembno gospodarsko partnerico, Kitajsko.

One thought on “Trump še naprej prodaja orožje, komurkoli lahko. Tokrat Tajvanu

Komentarji so zaprti.