Severna Koreja testira orožje, ZDA blefirajo

Če so si Američani z Donaldom Trumpom mislili, da bodo grožnje prestrašile Severne Korejce, so se pošteno zmotili. Niti pošiljanje vojaškega ladjevja v bližino korejskega polotoka, niti pritiski na Kitajce, naj disciplinirajo svoje zaveznike, ni preprečilo novega testa rakete. V Pjongjangu trdijo, da je šlo za balistično raketo, na katero lahko namestijo jedrsko orožje in uporabijo proti ZDA. Mogoče res, mogoče ne. Kdo bi vedel.

Severna Koreja ves čas testira rakete. Ob spremljanju medijev bi kdo lahko dobil občutek, da je to nekaj novega. Ne, v svoj raketni program investirajo veliko energije in kljub številnim spodrsljajem napredujejo. Možno je, da bodo kmalu zopet testirali jedrsko orožje.

Kaj se skriva za tem? Nič posebnega. Severna Koreja je gospodarsko v podrejenem položaju in njene konvencionalne oborožene sile, četudi ogromne, vedno bolj zaostajajo za drugimi v soseščini. Ne morejo si privoščiti takšne modernizacije, kot njihovi južni sosedi, kaj šele, da bi tekmovali z ZDA. Kako potem drugače zagotoviti svojo varnost, kot z jedrskim orožjem. Kdo pri zdravi pameti pa bi napadel državo, oboroženo z raketami, ki lahko ponesejo jedrsko orožje do svojih ciljev, tako gre to razmišljanje. V tem primeru orožje za množično uničevanje služi kot obrambno orožje, namenjeno temu, da se prepreči vojna. Dobro, obstoji še majhna možnost, da je vodstvo Severne Koreje povsem poblaznelo in da pripravlja vsesplošni napad, a potem Severna Koreja tako ali tako ne bo več obstajala. ZDA bi v primeru jedrskega napada na svoje ozemlje in kemičnega napada na Južno Korejo, bile prisiljene uporabiti svoje jedrsko orožje za popolno uničenje Severne Koreje, da bi s tem preprečile nadaljnje napade. To skozi vso svojo propagando morajo videti tudi v Pjongjangu.

ZDA so na zasedanju Varnostnega Sveta Združeni Narodov zagrozile, da so pripravljene proti Severni Koreji uporabiti tudi silo. To bi bilo nespametno. K sreči je po vsem, kar smo videli do zdaj, tudi malo verjetno. Trump bolj kot ne blefira. Kar se bo zgodilo, bo nekaj dodatnega rožljanja z orožjem in dodatne sankcije. Vsaj na papirju, da bo videti, da nekaj počnejo. namreč, že omejen napad na cilje v Severni Koreji bi lahko privedel do katastrofe.

Obstaja pa še en pomemben vidik te krize. Odnosi med Kitajsko in ZDA se bodo bržkone poslabšali. Kitajska je pripravljena na Severno Korejo izvajati nekaj pritiska, ne pa preveč. Po drugi strani ni posebna skrivnost, da so ZDA že pred leti začele razmišljati o preusmeritvi svoje pozornosti v vzhodno Azijo, kjer želijo zgraditi zavezništvo za blokado Kitajske. Za Donalda Trumpa se zdi, da se mu Kitajska zdi večja nevarnost, kot Rusija. Zaradi tega tudi lahko pričakujemo kakšno agresivno ameriško potezo. Kitajci so sicer potrpežljivi, saj si to ob svoji hitri rasti lahko privoščijo, ne bodo pa to neskončno. Močnejši bodo, bolj si bodo želeli Američanom dati lekcijo.

Na kratko, že dlje časa obstoječe povezave se utrjujejo in nasprotja poglabljajo. Rusija in Kitajska tvorita pomembno povezavo proti ZDA in njuno zavezništvo se krepi. ZDA bodo zaradi tega skušale iz ruskega prijateljstva iztrgati Indijo, da bi imele močnega zaveznika proti Kitajski. Vse to je igra velikih sil, rahlo podobna tisti iz obdobja evropske prevlade v drugi polovici devetnajstega stoletja.

One thought on “Severna Koreja testira orožje, ZDA blefirajo

Komentarji so zaprti.