Vsi novinarji, ki jih je ubil Vladimir Putin

Predavatelj na Harvardu, Yascha Mounk je čivknil naslednje in še ena laž se je bliskovito razširila po spletu:

novinarji

No, ljudje so hitro ugotovili, da so bili nekateri novinarji na fotografiji ubiti preden je Putin sploh postal predsednik. V Rusiji je bilo od leta 1992 ubitih čez 80 novinarjev, večina v primerih povezanih s kriminalom in korupcijo. Več jih je bilo ubitih za časa Jelcina, kot za Putina, pri čemer je bil Jelcin na oblasti 8 let. Seveda ni dokazov, da bi eden ali drugi predsednik, ali Medvedjev v svojem času na oblasti, dal ubiti kateregakoli novinarja. Putinu se to pač pripisuje, ker je priročno za propagando.

Mounk je na svojem twitter profilu, potem ko je bila njegova objava že nemalokrat (53000 krat) deljena, priznal, da vsi novinarji na fotografiji seveda niso umrli za časa Putinove vladavine. Nekateri trdijo, da so na fotografiji celo novinarji, ki so umrli za časa Sovjetske Zveze.

Tako deluje propaganda. Med ljudi se vrže nepreverjeno informacijo in večina nima časa, da bi jo preverila. Nekje v ozadju jim ostane, da je Putin ubil toliko novinarjev, ali da je ubil Politkovsko, Litvinenka, zrušil letalo s poljskim političnim vrhom, sestrelil malezijsko potniško letalo nad vzhodom Ukrajine in tako dalje. Tudi če so vse to laži, ljudem ostanejo nekje v ozadju glave in z njimi podoba Rusije kot nevarne države z dikatorjem na čelu. Tako postanejo lažje vodljivi za razne manipulacije, kakršne so obtožbe, da so Rusi vplivali na ameriške predsedniške volitve. Čemur verjame veliko demokratov, recimo.

One thought on “Vsi novinarji, ki jih je ubil Vladimir Putin

Komentarji so zaprti.