Je severnokorejski voditelj res nor? Ne, ni

Če kaj, potem severnokorejskega režima ni mogoče enostavno prestrašiti. Niti, če jim grozi ta trenutek še največja vojaška sila na planetu. Niti, če se ladjevje te vojaške sile premika v bližino korejskega polotoka in le tega preletavajo bombniki te vojaške sile. Ne, Severna Koreja sistematično testira rakete, zdaj že takšne, ki lahko dosežejo cilje v ZDA. Jasno nam je lahko, da hkrati poteka razvoj jedrskega orožja, ki ga je mogoče s temi raketami ponesti proti ciljem. Severna Koreja napreduje.

Bo severnokorejski voditelj takoj, ko bo imel priložnost, z jedrskim orožjem napadel ZDA? Seveda ne. Jasno je, da Severna Koreja nikoli ne more razviti toliko naprednega orožja, da bi lahko premagala ZDA. Napad bi bil pač samomor. A jedrsko orožje ni tam zato, da bi kogarkoli z njim napadli. Ne, v Pjongjangu vedo, kakšna je prava funkcija jedrskega orožja. Resnica je takšna, da vsi to že zelo dolgo vemo in se tudi zavedamo, zakaj ZDA gre toliko v nos, da ga posedujejo.

Jedrsko orožje namreč odvrača tudi velike vojaške sile, da bi napadle manjše. Pomislite. Z eno bombo lahko uničite večji del ameriškega mesta. Potopite lahko del ameriškega ladjevja. Uničite celo divizijo. Res je, da lahko potem ZDA z jedrskim orožjem povsem uničijo Severno Korejo, toda cena je visoka. Se potem vojna splača? Verjetno ne.

Irak in Lbija nam dokazujeta, da so države, ki se odrečejo orožju za množično uničevanje, lahke tarče. Kakšno pa je bilo tveganje za ZDA v obeh primerih? Majhno, seveda. S Severno Korejo je drugače. Tveganje je ogromno.

Karkoli si mislimo o severnokorejskemu režimu, glede razvoja jedrskega orožja in raket, ki le to lahko ponesejo do oddaljenih ciljev, delujejo racionalno. Njihovo gospodarstvo je kljub rasti v zadnjem času šibko in ne more podpirati modernizacije konvencionalnih oboroženih sil. Južna Koreja jih močno prekaša. Iz leta v leto bo slabše, vsaj v kratkoročnem obdobju, saj potrebuje Severna Koreja visoko rast, da bi se lahko zopet začela po  moči konvencionalnih sil približevati svojim nasprotnikov. Zato je jedrsko orožje garant, da imajo mir v svojem zaprtem kraljestvu.

Hkrati vodstvo Severne Koreje zgodovina uči, da bi vsakršno popuščanje pri tem vprašanju v prihodnosti prineslo vojaški poseg. Torej, da druge možnosti, kot razvijati jedrsko orožje in raketni arzenal, niti nimajo. Zdaj je le vprašanje, ali v Washingtonu to razumejo. Bolj kot ne kaže, da razen bombastičnih Trumpovih izjav, ne bomo videli nič hujšega. Da torej vojne ne bo. Kar je vsekakor dobro.

2 thoughts on “Je severnokorejski voditelj res nor? Ne, ni

Komentarji so zaprti.