Ljudmila Novak kandidira za predsednico republike

‘Odločila sem se, da kandidiram za predsednico države. Ljudem želim povrniti zaupanje v državo in povezati Slovenijo. Vesela sem, da imam pri kandidaturi vso podporo stranke in državljanov, ki so izrazili željo, da kandidiram,’ je na današnji novinarski konferenci ob sedemnajsti obletnici ustanovitve stranke NSi, povedala predsednica stranke, Ljudmila Novak. Ugibanj, kdo bo kandidat stranke, je s tem konec.

Trenutni predsednik republike, Borut Pahor, velja za nespornega favorita, kar dokazujejo tudi merjenja javnega mnenja, vendar pa do zdaj volilno telo ni imelo na razpolago kaj veliko izbire. Resni kandidati so bili le trije, razen Pahorja še kamniški župan Marjan Šarec in nekdanji veleposlanik Slovenije v Turčiji, Milan Jazbec. Drugi so v igri samo zaradi poceni reklame. Počasi bo z več kandidati večjih strank, postalo lažje ocenjevati razmerja med njimi in koliko podpore lahko kdo dobi.

Politične stranke v ta boj ne bodo vstopale samo zato, da bi na koncu imele predsednika republike, ampak tudi zaradi priprav na parlamentarne volitve. Skozi predvolilno kampanjo bo namreč mogoče med ljudi pošiljati svoja sporočila. Prav zaradi tega se lahko zgodi, da bo kakšen kandidat obljubljal kaj, česar kot predsednik republike sploh ne more storiti.

Ljudmila Novak ima vsekakor možnost doseči soliden rezultat, toda glede na razmerja sil in zamere med političnimi igralci, je zelo malo možnosti, da bi se uvrstila v drugi krog in tam zmagala. Zanimivo bo spremljati odnos med SDS in NSi, ki nista v najbolj prijateljskem odnosu, čeprav sta drugače skorajda naravna zaveznika. SDS ima več podpore, ki jo lahko mobilizira za svojim kandidatom ali kandidatko in le ta bo posledično imel več možnosti, da se uvrsti v drugi krog. Tako čez palec, pred resnimi merjenji javnega mnenja, si upam trditi, da bo kandidat SDS dobil tja do 30%, Ljudmila Novak pa bo težko presegla 15%. Temu so krive zamere s strani SDS, ki NSi vidi kot nezanesljivega prijatelja, če se izrazim milo rečeno.

Od Ljudmile Novak lahko pričakujemo bolj zmerno kampanjo, kar je seveda dobrodošlo. Napadi so v takšni igri neizbežni, toda bojim se, da bo kakšen drug kandidat dosegel čisto dno in s tem prispeval k dodatnemu širjenju negativizma v tej državi.  Tega ne potrebujemo, pač pa potrebujemo bolj pozitivno vizijo prihodnosti, za katero se lahko potem trudimo.

Kot predsednica bom sledila temeljni viziji, da mora Slovenija vstopiti med 15 najuspešnejših držav na svetu. Mladi morajo imeti možnosti, da svoje znanje uporabijo doma,« je na probleme Slovenije pokazala Ljudmila Novak in dodala: »Za uspešno državo imamo vse možnosti in potenciale. Vlado bom spodbujala k ukrepom za modernizacijo Slovenije in za reformne ukrepe s pozitivnimi posledicami v prihodnosti. Potrebujemo urejene in delujoče družbene podsisteme, kot so zdravstvo, šolstvo, sodstvo. Zagotoviti moramo pravno državo, da bomo pred zakonom vsi enaki, svobodni in varni.