Najprej so prišli po fašiste, potem so prišli po antifašiste

Kot poroča Politico, so ameriški obveščevalci že lansko leto svarili pred levičarskimi ekstremisti. Služba za domovinsko varnost je njihovo delovanje celo označila za domači terorizem.

Prej še neobjavljeni dokumenti kažejo, da so do aprila 2016 oblasti verjele, da so anarhistični ekstremisti glavni povzročitelji nasilja na javnih shodih proti razponu ciljev. Oblasti so jih krivile napadov na policijo, vlado in politične institucije, skupaj s simboli kapitalističnega sistema, rasizma, socialne nepravičnosti in fašizma. To po zaupnem skupnem poročilu DHS in FBi iz leta 2016.

Takšno poročilo ni nobeno presenečenje. Resnica je, da so zamaskirani in oboroženi posamezniki že lansko leto začeli s poskusi preprečevanja shodov konservativnih govorcev in podpornikov Trumpa.  Pri tem je prihajalo do nasilja, posledica pa je bila oboroževanje nasprotne strani, tako da je je bila tragedija v Charlottesvillu, kjer je prišlo do  terorističnega napada s strani skrajnega nacionalista, le vprašanje časa.

Ameriški predsednik Donald Trump je pravilno za nasilje okrivil obe strani, vendar pa je s tem požel napade s strani sovražnih medijev, ki so tragedijo izkoristili za nadaljevanje napadov nanj. Potem, ko se je histerija zaradi domnevnega ruskega vmešavanja v ameriške predsedniške volitve že malo izpela, je prišel čas za histerično opozarjanje na vzpon nacizma, pri čemer so bili površno v isti koš zmetani resnični nacisti in čisto navadni Trumpovi podporniki in celo zagovorniki svobode govora, med katerimi mnogi niti konservativci niso.

Mediji so tako ustvarili podobo junaške antifa, v črno zamaskiranih posameznikov, ki se borijo proti pohodu ameriškega nacizma. Skoraj povsem so odpovedali pri poročanju o nasilju teh ljudi, kaj šele, da bi se kdo pozanimal, kaj ti ljudje v resnici želijo.

Toda, to se je hitro spremenilo. Večji mediji so vendarle začeli opozarjati na to nasilje, med kritiki se je znašla celo vodja demokratske manjšine v Zastopniškem domu, Nanci Pelosi.

Naša demokracija nima nobenega prostora za vzpodbujanje nasilja, ali ogrožanja javnosti, ne glede na ideologijo tistih, ki izvajajo takšna dejanja. Nasilna dejanja ljudi, ki se imenujejo antifa v Berkeleyu ta teden, si zaslužijo nedvoumno obsodbo in povzročitelji morajo biti aretirani in obsojeni.

Iz zornega kota ameriške države, ameriških elit, tudi medijskih, je takšno ravnanje pričakovano. Nasilje ekstremistov ogroža stabilnost države in lahko privede celo do državljanjske vojne. Seveda so celo skrajneži uporabni za napade na Trumpa, vendar pa le do določene mere. Zdi se, da je bila ta mera dosežena dokaj hitro. Zaradi tega lahko pričakujemo, da bodo ameriške varnostne sile začele pospešeno preganjati te ljudi, ki so še včeraj veljali malodane za junake.

Na tem mestu bom izrazil svojo zaskrbljenost zaradi vedno hujših pritiskov, v ZDA in pri nas, da se omeji svobodo izražanja in se preganja ljudi, ki razmišljajo drugače. V konici tega napada so trenutno liberalne, progresivne, socialistične sile, ki mislijo, da bodo tako zaustavile krepitev svojih političnih nasprotnikov, predvsem nacionalistov. Bojim se, da ne bo tako preprosto. Vsa zakonodaja, ki jo bodo uspeli izsiliti, vsako omejevanje svobode, bo na koncu uporabljeno tudi proti njim. To je neizbežno. Končamo lahko v mnogo manj svobodni družbi. V takšni, kjer bodo ljudi preganjali ne le zato, ker bodo njihova mnenja dišala po preveč nacionalizma, ampak tudi tiste, katerih mnenja se bodo zdela preveč socialistična, progresivna, liberalna. V družbi, kjer bo vedno več strahu pred izražanjem lastnega mnenja, ker bo za sovražni govor lahko veljajo že nestrinjanje s kakšno religijo (desničarje bodo preganjali, če bodo kritizirali muslimane, levičarje, če bodo kritizirali kristjane) ali politično stranko.