Marjan Šarec po priljubljenosti takoj za Pahorjem

Tako anketa Dela. Na lestvico priljubljenosti na novo uvrščeni kandidat za predsednika republike in kamniški župan, Marjan Šarec, je takoj zasedel drugo mesto, tik za Pahorjem.

Nobeno presenečenje. Šarec je logični kandidat za vse, ki se nahajajo levo od Pahorja, katerega le ti krivijo malodane izdaje. Vsi napadi v medijih, ves žolč aktivistov, vso nakopičeno sovraštvo Pahorjevih nasprotnikov, je v Šarecu dobilo rešitev. Tu je župan z dokaj veliko prepoznavnostjo, ki se zna primerno obnašati in ki se zdi bolj levo in vsekakor manj spravljivo do politične desnice usmerjen. Razumljivo, da ti ljudje kar derejo pod njegov prapor. Za razliko od Milana Jazbeca, je Šarec tudi bolj prepoznaven in upam si trditi, tudi malo bolj elokventen.

Nekaj, kar ne gre v glavo njegovim nasprotnikom. Toda, da jim to ne gre v glavo, nam priča bodisi o tem, da nočejo videti Šarecevega uspeha, ali da ne poznajo dobro slovenskih političnih razmer. Verjetno gre za iste ljudi, ki nam od volitev do volitev napovedujejo recimo zmagoslavje SDS in zaveznikov, potem pa le ti doživljajo poraz za porazom. Ne gre za racionalno analizo, ampak za izražanje želj, zapakirano v posmeh nad mediji, ki da hočejo na oblast pripeljati spet nov obraz. Dejan Steinbuch je na svojem twitter profilu recimo zapisal: ‘Hahaha, tole počasi postaja Monty Python show! Papir očitno res vse prenese, neprimerno več od interneta. Imajo pa za debile svoje bralce!’

Da, res je, Marjan Šarec deluje kot nov obraz, ki ga skušajo nekateri na levici uporabiti, da obračunajo s Pahorjem. Vendar pa se je ob tem treba zavedati nečesa. Šarec je za večino nepopisan list. Ljudje vedo, da je igral neko komično vlogo, tudi, da je župan Kamnika, videli so nekaj njegovih nastopov in niso si imeli časa ustvariti negativnega mnenja. Kako bi potem lahko bilo drugače, kot da jim je simpatičen? Da, do zdaj so mu dali dovolj medijskega prostora, da se je to lažje zgodilo. To je čisto preprosta razlaga, nič ni treba prirejati rezultate raziskav javnega mnenja.

Drugo so njegove možnosti na predsedniških volitvah. Kot kandidat levo od Pahorja, bo dobil podporo tistih, ki jim Pahor gre v nos. Pahor bo vladal sredini, Šarec večini levice. Zaradi tega bo v prvem krogu bržkone dobil od 20 do 30%. Za njegovo uvrstitev v drugi krog bo zelo koristno, če bosta Ljudmila Novak in Romana Tomc izenačeni in bosta zaradi tega zbrali manj kot on. No, v drugem krogu bo zanj težje, saj bo Pahor z lahkoto pobral velik del glasov za Tomčevo in Novakovo, ker bodo ti ljudje Pahorja vzeli za manjše zlo.

Kot večkrat ponavljam, se pogosto želje zapakira v analize, ali se celo posmehuje in žali, ker resnica ni takšna, kot si avtor želi.  Ali gre pri tem za Steinbucha ali Požarja, je vseeno. To seveda ni prava pot. Prava pot je poročanje resnice, iskreni poskusi razumevanja dogajanja in točne napovedi, kaj se bo na koncu zgodilo. Za novinarje mislim, aktivisti so druga pesem. A potem, na žalost je  med novinarji vedno več aktivistov.