Po anketi Episcentra za Domovino, Borut Pahor nesporni favorit

Rezultati ankete Episcentra za Domovino kažejo, da je Borut Pahor nesporni favorit predsedniških volitev in da bo zanimivo opazovati boj za drugo vstopnico v drugi krog. Za zdaj najbolje kaže Marjanu Šarcu in Ljudmili Novak, a Romana Tomc (s 3,8%) v resnici še ni imela veliko časa, da bi pridobivala podporo. To se bo zagotovo spremenilo.

Domovina:

Če bi predsedniške volitve potekale minulo nedeljo, bi največ, 46,7 % glasov, prejel Borut Pahor, pred Marjanom Šarcem, ki bi prejel 18,5 % glasov in Ljudmilo Novak z 11,6 % podore vprašanih.

To se sklada z mojim občutkom, da bo Pahorja zelo težko premagati, ne glede na včasih kar brutalne napade nanj. Pove mi tudi, da ima tudi name določen vpliv zelo negativno mnenje o predsedniku republike ljudi, ki jih spremljam. Pahorju na primer ne bi pripisal tako visoke podpore, čeprav še vedno visoko. Očitno obstaja pravi prepad med novinarji, aktivisti in politiki na eni strani in navadnimi državljani na drugi.

Potem je tu problem desnice. Obe resni kandidatki, Ljudmila Novak in Romana Tomc, imata dovolj privlačnosti, da lahko dosežeta dober rezultat. Med njima bo potekal boj za mobilizacijo večinoma istega volilnega telesa. Zaradi tega je možno, da bosta obe skupaj dosegli večjo podporo, kot Marjan Šarec, a se bo ta uvrstil v drugi krog. Angelca Likovič in Suzana Lara Krause se zdita že poraženi, pri čemer ima Likovičeva večji problem, saj je bolj prepoznavna in tako nima več veliko prostora, da bi izbojšala svojo podporo. Kandidatki SLS to še lahko uspe.

Bolj kot ne torej kaže na drugi krog med Borutom Pahorjem in Marjanom Šarcem, v katerem bo Pahor premočno slavil. Vse to na jezo, kaj jezo, bes njegovih nasprotnikov.