Strah zaradi skupnih vaj Rusije in Belorusije je neutemeljen

Rusija v zadnjem desetletju izvaja vedno več vojaških vaj, le te pa so tudi vedno bolj obsežne. To prihaja po obdobju propadanja ruskih oboroženih sil, ki jih je pestilo tako pomanjkanje sredstev, kot tudi korupcija. Hkrati se odvija tudi modernizacija in se v uporabo uvaja vedno več novih ali posodobljenih sistemov.

Vse to je normalno za bivšo supersilo in še vedno veliko silo.

Eden izmed manevrov se je pravkar začel.  Sodelujejo vojaki Rusije in Belorusije. Okoli 13000 udeležencev v Belorusiji in v treh zahodnih ruskih regijah,  bržkone vadi spopad s silami NATO pakta, ki so že kar konkretno povečale svojo prisotnost na svojem vzhodnem krilu. Seveda, na svojem ozemlju lahko vsaka suverena država, počne, kar hoče. Prestavlja vojake in izvaja manevre. NATO pakt lahko pošilja vojake v baltske republike, Rusija pa lahko simulira spopad s temi silami.

To seveda nikakor ne pomeni, da Rusi zdaj pripravljajo napad na baltske republike in Poljsko. Niti približno, čeprav nam vsem skupaj mediji skušajo med vrsticami povedati, da je to celo možno. Ni. Gre pač za tip propagande, ko se v zavest ljudi vgrajuje strah pred potencialnim sovražnikom. Ni pomembno, če se vse trditve izkažejo za laži, pomembno je, da povprečen medijski potrošnik površno spremlja dogodke v svetu in mu vedno znova servirajo podobe grožnje z vzhoda. Tako postane bolj primeren za manipulacije v primeru resnične zaostritve ali celo vojne. Lažje ga je prepričati, da mora tvegati svojo glavo  in da postane topovska hrana interesom svojih voditeljev.

RTV Slovenija:

Medtem ko je generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg prejšnji teden med obiskom estonskega vojaškega oporišča, kjer so od marca razporejene britanske enote, dejal, da ostaja Nato “miren in pazljiv”, pa je litovski obrambni minister Raimundas Karoblis dejal, da ne morejo biti popolnoma mirni, “saj je velika tuja vojska zbrana ob litovskem ozemlju”.

Poveljnik ameriške vojske v Evropi general polkovnik Ben Hodges je izrazil zaskrbljenost, da bi lahko Rusija vaje izkoristila kot “trojanskega konja”, da bi izvedla vpade na Poljsko in na rusko govoreča območja v Baltiku.

Rusko beloruske vojaške vaje bodo trajale od 14. do 20. septembra  in nič se ne bo zgodilo, kakor se nič ni zgodilo tudi ob prejšnjih podobnih, leta 2013. Rusija ne bo napadla in zavzela baltskih republik, ne bo napadla Poljske. Za kaj takšnega ni nobenega razloga in takšna vojna bi tako ali tako ne bila v interesu Rusije, ki je sama zase vojaško šibkejša od NATO pakta.

Edina prava možnost, da se v Evropi začne vojna je, če NATO pakt sam napade Rusijo,  če bi razmere v Ukrajini ušle izpod nadzora, ali če bi v Siriji prišlo do spopada med ZDA in Rusijo in posledično do širjenja vojne.