Volitve so vedno manj rešitev in vedno bolj le del boja

Peter Lavel, voditelj oddaje Crosstalk na RT, je na svojem facebook profilu napisal sledeče:

Liberalna ideja volitev je včasih urejala zadeve. Temu ni več tako. Volitve v resnici zaključijo le malo. Demokracija je v krizi.

Res je. Teorija je preprosta. Ljudje imajo na volitvah možnost na miren način ugotavljati, komu želijo podeliti oblast in kakšne zamisli želijo, da se uresničujejo. Večina odloča znotraj ustavnih okvirjev, pri čemer je ustava seveda vrhovni zakon. Na tak način se varuje človekove pravice, ali na kratko, ne more večina izglasovati, da se usmrti manjšino. Ko izvoljeni predstavniki ljudstva izgubijo zaupanje le tega, ga na volitvah preprosto zamenjajo. Ni potreben oborožen upor. Le na volišča se gre.

Da tak sistem lahko deluje, morajo ljudje znati sprejeti tudi poraze. Volitve morajo odločati. V predvolilni kampanji se soočijo različni ljudje in pogledi na svet in potem se na z glasovanjem ugotovi razmerje med njimi, nakar zmagovalci vladajo, dokler se jim ne izteče mandat.

Toda, zdi se, da je temu vedno manj tako. Vedno manj se spoštuje rezultate volitev. Poraženci iščejo sto in en razlog, zakaj so neupravičeno izgubili, organizira se proteste, skuša se na vse načine zaobiti odločitev na volitvah. Dobri primeri so pri nas zaporna kazen za predsednika SDS, Janeza Janšo, zaradi česar bi naj bil vržen madež na zmago njegovih nasprotnikov na volitvah, protesti proti Trumpu v ZDA po njegovi zmagi in poskusi, da se omili učinke brexita v Veliki Britaniji.

To je nevarno. Volitve ne odločijo več dokončno, ampak so le še ena epizoda v večjem boju.