Devet kandidatov na predsedniških volitvah, Pahor nesporen favorit

Devet se jih bo pomerilo v kampanji, saj so jih podprle politične stranke, ali pa so uspeli zbrati dovolj glasov. Če so jih podprle neparlamentarne stranke, so potrebovali 3000 podpisov, drugače 5000. Med temi kandidati je nekaj težkokategornikov in nekaj takšnih z nikakršnimi možnostmi. Kandidati so Borut Pahor, Marjan Šarec, Ljudmila Novak, Romana Tomc, Maja Makovec Brenčič, Boris Popovič, Suzana Lara Krause, Angelca Likovič in Andrej Šiško.

Na tem mestu je že mogoče z malo večjo gotovosti napovedovati razplet, kdo je favorit, kdo je v igri za drugi krog in kdo nima posebnih možnosti. Imeli smo že objavljene prve ankete javnega mnenja in do zdaj so lahko kandidati že izvajali kampanjo, hodili po državi, nabirali podporo in se pojavljali v medijih.

Dejstvo je, Borut Pahor je bil in je favorit in obstaja možnost, da bo zmagal že v prvem krogu. Zanj lahko rečemo, da je kampanjo izvajal ves čas svojega predsedovanja. Ker je Slovenija majhna, ne smemo podcenjevati vpliva osebnega stika. Pahor se udeležuje številnih prireditev, odpira vrata predsedniške palače, v prostem času se sprehaja po Sloveniji in srečuje ljudi. Po drugi strani nam je do zdaj jasno, da nobena kritika v medijih nanj nima posebnega negativnega učinka. Njegova podpora ostaja visoka. No, resnici na ljubo, niti ni storil kaj tako katastrofalnega.

Potem je tu Marjan Šarec. Nekdaj komik, zdaj župan, človek s kar veliko prepoznavnostjo, ki se je uspel modro pozicionirati levo od Pahorja. Tega ne gre podcenjevati. Če ne razumete, zakaj je Šarec tako popularen, pomislite na vse tiste na politični levici, ki jim Pahor gre posebej na živce. Tu je izhod v sili. Le kako ga potem ne bi podpirali? Dano mu je bilo tudi dovolj prostora v medijih, tako da ima velike možnosti, da se uvrsti v drugi krog, če Pahorju ne uspe dobiti več kot 50%.

Eden bolj zanimivih dvobojev bo tisti med Ljudmilo Novak in Romano Tomc, med NSi-jem in SDS-om. Gre za prestiž. Za NSi bi zmaga pomenila, da so na pravi poti, da bodo mogoče nekoč le uspeli postati vodilna stranka na konservativni desnici. Pri tem je Romana Tomc, čeprav material za predsednico, zavoljo počasnosti SDS-a, v podrejenem položaju. To je napaka. Ljudmila Novak je pohitela in ima prednost, SDS je zamudila in Romana Tomc bo morala izgubljeno nadoknaditi. Seveda, SDS ima večjo bazo in verjamem, da je še kako možno, da bo na koncu Romana Tomc pred Ljudmilo Novak.

Tu smo že pri odžiranju glasov. Štiri dame ima konservativni tabor, razen Novakove in Tomčeve še Angelco Likovič in Suzano Laro Krause. Nekaj odstotkov se bo tu porazgubilo, kar lahko pomeni, da bo potem Marjan Šarec dobil manj, kot vse štiri skupaj, a bo vseeno končal na drugem mestu. To zna biti boleče, če bo prišlo do drugega kroga. A zameriti SLS-u in Glasu za otroke in družine ne gre, saj so predsedniške volitve odlična priložnost za nabiranje prepoznavnosti za parlamentarne volitve.

O tem, kakšen doseg ima Boris Popovič, si nisem na jasnem, niti zakaj se je podal v ta boj. Dvomim, da ima kakšne želje na nacionalni ravni. Maja Makovec Brenčič se zdi ujetnica padanja podpore SMC-ju. Potem je tu še Andrej Šiško.

Zdaj, kampanja je že dolgo v teku, pri čemer ima Borut Pahor, kot rečeno, veliko prednost. Kljub temu je še nekaj prostora, predvsem v televizijskih soočenjih. V tej tekmi je kar nekaj kandidatov na nivoju, a tudi nekaj takšnih, ki znajo presenetiti z neumnostmi in brezobzirnimi napadi.  Kakorkoli, odstotki se lahko še premikajo sem ter tja, še posebej zna biti zanimiva dinamika med Ljudmilo Novak in Romano Tomc. Od obeh sicer pričakujem spodobno kampanjo in ne pretirane negativnosti. Bojim se pa, da nam ne bo prizanešeno s kakšnim izpadom. Nerealne obljube so seveda sestavni del vsakih volitev. Zdaj je že jasno, da nekateri kandidati ne vedo dobro, kakšne so pristojnosti predsednika republike, ali pa se pretvarjajo in zavajajo državljane.

Moja napoved: V prvem krogu Borut Pahor 45%, Marjan Šarec 20%, Romana Tomc 12%, Ljudmila Novak 10%. V drugem krogu Pahor 65%, Šarec 35%. Čas bo pokazal, koliko sem se zmotil.

One thought on “Devet kandidatov na predsedniških volitvah, Pahor nesporen favorit

Komentarji so zaprti.