Spletne ankete niso dober odraz realnosti

Moderno je, da se na spletne strani postavlja ankete o tem ali onem in nič drugače ni s predsedniškimi volitvami. Pri tem dobivamo prav neverjetne rezultate. Na eni strani kaže, da bo Andrej Šiško zmagal z lahkoto, na drugi, da je Romana Tomc favorit. Najde se celo takšna, kjer je Suzana Lara Krause ena izmed težkokategornic. Pahor se ne zdi več tako močan.

Toda, te ankete več povedo o tem, kakšne obiskovalce imajo te strani, kot o tem, koga bodo Slovenci na predsedniških volitvah podprli. So tudi pokazatelj kdo ima na spletu več privržencev.

Teh anket ne gre jemati resno, a žalostno je, da jih nekateri vendarle.  To so ljudje, ki živijo v svojih mehurčkih in se ne zavedajo realnosti. Ker se družijo z istomislečimi, ker svoje informacije dobivajo iz istih virov in ker druge zavračajo kot lažne, niso sposobni dojemati celotne slike. To je eden izmed razlogov, zakaj recimo goreči kritiki Boruta Pahorja, ne morejo razumeti, kako da po vsem, kar je bilo o njem povedano, ta še vedno uživa ogromno podporo. Tiste prave ankete javnega mnenja, katerim seveda tudi ne verjamejo vsi, mu vedno bolj celo napovedujejo zmago v prvem krogu. Seveda, šele volitve so tista prava anketa javnega mnenja.

Potem, ko se iluzije ujetnikov milnih mehurčkov razblinijo, ponavadi sledi šok, češ, ‘med kakšnimi ljudmi jaz to živim.’ Nekako tako je bilo po referendumu o drugem tiru, kjer nasprotnikom ne le, da ni uspelo doseči zadostnega števila glasov proti, več glasov so celo zbrali podporniki.

Eden izmed razlogov, zakaj se nekateri ujamejo v lastne iluzije, leži tudi v njihovi gorečnosti. Da bi prepoznavali prave razmere v družbi, morate imeti sposobnost biti tiho in poslušati. Goreči ljudje ponavadi tega ne znajo, ampak nenehno izražajo svoje mnenje, skušajo druge prepričati v svoj prav, se povezujejo z isto mislečimi in žalijo drugače misleče. Zaradi tega si mnogokdo v pogovoru z njimi niti ne upa izraziti svojega pravega mnenja, drugi samo kimajo z glavo, češ, mene politika ne zanima. Resnica je pogosto takšna, da jih že zanima, vendar se jim ne da prepirati z nekom, ki bo tako ali tako hotel imeti prav in je imun na argumente z druge strani.

Tako pridete do tega, da privrženci te ali one politične opcije sveto verjamejo, da so v večini in da jim vsi, ki tega ne priznavajo, nesramno lažejo, ali skušajo s svojimi lažmi le ustvarjati javno mnenje. Pridete do tega, da verjamejo v povsem nerealne ankete na spletnih straneh, kjer lahko ena oseba glasuje več krat in kamor nekdo z radikalno drugačnim prepričanjem nikoli niti ne zavije, kaj šele, da bi glasoval.

One thought on “Spletne ankete niso dober odraz realnosti

Komentarji so zaprti.