Nasloni se nazaj, umiri se, počakaj – svet se ne bo spremenil tako hitro

Ko začneš malo bolj spremljati medije, družabna omrežja, se zanimati za dogajanje v svetu in doma, lahko hitro dobiš občutek, da svet kar drvi naprej. Da si dogodki vrstijo z nezaslišano hitrostjo. Vsak dan je nekaj novega, vsak dan se zdi, da postreže s kakšno nezaslišano novico. Problemov je ogromno, nevarnosti veliko.

Poglejmo le razmere na korejskem polotoku. Ob vsej izmenjavi besed, bi si kdo že pred meseci mislil, da bo zdaj zdaj izbruhnila vojna. Letalonosilke so na poti, diktator testira rakete. No, v resnici je diktator rakete testiral ves čas, letalonosilke pa niti niso bile na poti. Vojne ni bilo in nič ne kaže, da bo. Toda, če bi vsak dan spremljal besedne dvoboje, bi si utegnil misliti, da bo prišlo do najhujšega.

Potem je tu odstavitev ameriškega predsednika Donalda Trumpa. Da, še vedno je na oblasti. Kljub vsem protestom, kljub vsem napihnjenim zgodbam o ruskem vmešavanju in njegovi mentalni nestabilnosti, je še vedno tam in bo še kar vztrajal. Jasno, dokler se ga ne odreče velika večina republikanske stranke, bo tako ostalo. Spet, če preveč spremljaš medije, ki Donalda Trumpa neznansko ljubijo, ker je pač zanimiv in na čase grotesken, lahko prideš do zaključka, da je njegov konec pred vrati.

Ker že dlje časa z zanimanjem spremljam dogajanje v Rusiji, naj opozorim, da ta država še vedno ni propadla, kakor so še v začetku tisočletja in spet v začetku ukrajinske krize trdili njeni nasprotniki. Seveda ni in je tudi jasno, da nikoli te nevarnosti ni bilo. Takšne velike države niti ob tako katastrofalnih dogodkih, kot je bilo razpadanje Sovjetske Zveze in gospodarski kolaps, ne izginejo. Kako bi potem šele v časih, ko imajo za silo solidno oblast in gospodarsko podstat? Toda, ob bolj pozornem spremljanju medijev po uvedbi sankcij zaradi dogodkov v Ukrajini, bi lahko kdo dobil občutek, da bo Rusija v nekaj mesecih bankrotirala. Da se rezerve topijo in bo zdaj zdaj prišlo do zloma. Kar se ni zgodilo in se bo še manj zdaj, ko država spet gospodarsko raste.

Živimo v hitrem svetu in to je hkrati dobro in slabo. Dobro, ker lahko novice o dogajanju v svetu dobimo v minutah. Slabo, ker je teh novic toliko, da smo vedno manj sposobni videti večjo sliko. Mediji nas manipulirajo, zavestno ali ne, da postajamo odvisni od nenehnega toka novic. To nam daje občutek, da se svet spreminja hitreje, kot se v resnici. Zato tudi pogosto pričakujemo, da se bo nekaj dramatičnega zgodilo zdaj zdaj.

Prav zaradi tega je nujno na ta tok novic gledati z rezervo, se včasih odmakniti in počakati, da se razmere zbistrijo. Pogosto je potem tako, da je svet potem, ko nekaj časa ne spremljamo, kaj se godi, povsem enak, kot je bil prej.

 

 

2 thoughts on “Nasloni se nazaj, umiri se, počakaj – svet se ne bo spremenil tako hitro

Komentarji so zaprti.