Google nad ruske medije

Google dela na tem, da bi zmanjšal prisotnost ruskih medijev v svojih rezultatih iskanj, s čimer bi zmanjšal njihovo možnost, da širijo svoja sporočila. Jasno je, da se večina uporabnikov ustavi na prvi strani zadetkov in ne brska naprej.

Gre za cenzuro?

Da in ne. Ne, ker gre seveda za zasebno podjetje, ki lahko počne, karkoli pač hoče. Gre tudi za odločitev, katere vsebine se bo potiskalo na vrh in katere v ozadje, ne, da se vsebine preprosto odreže. Da, ker se tako skuša utišati alternativne glasove in ker je google pač tako močan, da druge iskalnike uporabljajo le redki.

Ruski mediji seveda niso edini, ki bi jih radi novi varuhi tega, kaj množice lahko vidijo in kaj ne, utišali. Google, twitter, facebook, delajo na tem, da manjšajo doseg alternativnih medijev in sporočil, ki jih imenujejo za ‘lažne novice’. Gre predvsem za to, da se zmanjša pritisk na velike zahodne medije, ki so v zadnjih letih predvsem zaradi spleta izgubili ogromno svoje moči, ustvarjati javno mnenje.

‘Lažne novice’ seveda niso nič novega in tudi ne nekaj, česar ves čas ne bi razširjali mainstream mediji. Lagalo se je vedno in se tudi bo. Z napadom na ‘lažne novice’ ne gre za neko posebno resnicoljubje in v oviranju ruskih medijev ne za strah pred širjenjem ruske propagande, ampak predvsem za obupne poskuse zagotavljanja dominacije obstoječih velikih medijev in za interese tistih, ki jih vodijo.