Zakaj toliko govorijo o Mugabeju?

Mediji z razlogom pozornost dajejo težavam v nekaterih državah, medtem ko o drugih molčijo. Če govorimo o vojnah, se to dobro vidi, če primerjamo vojni v Jemnu in Siriji. O slednji se je ves čas poročalo, kot da gre za najhujšo katastrofo v zgodovini človeštva, o prvi pa le zaradi glasov na spletu, zaradi česar je ni bilo mogoče prikriti.

Ves svet ve, da v Venezueli ljudje stradajo in nimajo wc papirja. Madurov socializem je propadel in je dokaz, da socializem ne more delovati nikjer. Toda, je temu res tako? Imate tudi pričanja, da v Venezueli ni kakšnega posebnega pomanjkanja in da je še tisto slabo posledica gospodarske vojne, ko velika podjetja raje, kot da bi dobrine dobavljale ljudem, te pustijo propasti.  Vsekakor pa dobite občutek, da nikjer v latinski Ameriki ni takšne revščine in toliko nezadovoljstva nad oblastjo, kot v Venezueli. V resnici je revščina razširjena in kar nekaj voditeljev ima porazno nizko podporo. Tudi protesti se vrstijo.

Mugabe je na tapeti že vse od trenutka, ko je začel belopoltim kmetom odvzemati zemljo. Je bilo to pametno? Ne, seveda ne. A tu je pravi razlog, zakaj je postal sovražnik zahoda in se je začelo toliko poročati o Zimbabveju. O državi, ki je večina tako ali tako ne najde na zemljevidu. Zanimivo, da se ne poroča o napadih na belopolte kmete v Južni Afriki. Eni pravijo, da niso le belopolti tarča, ampak gre za posledico grozljivih razsežnosti kriminala. Kakorkoli, do napadov prihaja in o tem se ne poroča tako zelo.

Mediji imajo svoje razloge, zakaj vam poročajo o težavah v nekaterih državah, v drugih pa ne. Njihovi lastniki imajo svoje interese, ki so pogosto prepleteni z interesi političnih in gospodarskih elit v državah, iz katerih prihajajo. Ker imamo v medijskem svetu nekaj pomembnih, zahodnih centrov moči, se sporočila po vsem planetu širijo od tam. Na lokalni ravni se pogosto le prepisuje.

Če bi Mugabe bil lojalen zaveznik Velike Britanije in če bi branil interese belopoltih kmetov v državi, potem bi lahko na drugi strani bil brutalen diktator, a o njem ne bi slišali ničesar. Kdo bi se pa ukvarjal z državo v južni Afriki? Tako se utegne  zgoditi po njegovem padcu. Če bo naslednik bolj poslušen, bo Zimbabve kar naenkrat utonil v pozabo.

Še enkrat. Vse to ne pomeni, da je Mugabe biser. Niti približno. To pomeni le, da mediji vidijo pošasti le tam, kjer jim je to po volji. Ko jim ni več v interesu, nehajo poročati. Najprej lijejo solze zaradi usode ubogih ljudi, ko pride do želene spremembe, taiste ljudi v hipu pozabijo.

 

One thought on “Zakaj toliko govorijo o Mugabeju?

Komentarji so zaprti.