Američani bodo po uporabi Kurde zavrgli

Ameriški predsednik Donald Trump je po besedah turškega zunanjega ministra, Mevluta Cavusogluja, turškemu predsedniku Erdoganu obljubil, da bodo ZDA nehale oboroževati Kurde v Siriji. Do telefonskega pogovora  je prišlo po srečanju voditeljev Rusije, Irana in Turčije v Sočiju, v Rusiji, kjer so razpravljali o prihodnosti Sirije.

Turčija  kurdsko organizacijo YPG označuje za teroristično.

ZDA so Kurde podpirale v njihovem boju proti Islamski Državi, a hkrati tudi z namero, sebi zagotoviti ozemlje znotraj Sirije, s katerega bi lahko delovali proti sirskim vladnim silam. Po nekaterih navedbah, bi naj bilo v državi okoli 2000 ameriških vojakov. Njihova prisotnost skupaj s kurdskimi vojaškimi formacijami centralni oblasti v Damasku onemogoča zagotovitev nadzora nad velikimi deli države.

ZDA so vedno bolj izrinjene iz odločanja o prihodnosti Sirije, zdaj ko se je Turčija pripravljena skupaj z Iranom in Rusijo pogajati o njeni prihodnosti. Turkom je na prvem mestu kurdska nevarnost, saj se bojijo nastanka večje kurdske države, ki bi potem lahko podpirala težnje kurdskega prebivalstva v sami Turčiji, po drugi strani pa so se postavili v vlogo zaščitnikov upornikov v pokrajini Idlib. Pričakujemo lahko, da bodo zagovarjali miren sklep odpora njihovih zaveznikov v Siriji in pritiskali za vrnitev Kurdov pod okrilje sirske države. Zanje to pomeni, da bodo morali ali sprejeti oblast Damaska, ali tvegati spopad tako s sirskimi vladnimi silami, kot tudi s Turčijo. Glede na to, da jih ZDA ne bodo več oboroževale, nimajo druge možnosti, kot se pogajati za neko vrsto avtonomije znotraj Sirije. Videli smo že lahko, na kakšen odziv je naletel referendum o neodvisnosti v iraškem Kurdistanu.

So ZDA pod Trumpom končno priznale svoj poraz in se umikajo iz Sirije? Pomeni konec oboroževanja Kurdov poskus ponovnega zbližanja s Turčijo, ki je pomemben član zveze NATO? Donald Trump je v preteklosti že naredil konec oboroževanju sirskih upornikov. Zadnja poteza se zdi potrditev počasnega umika ZDA in Sirije.

Toda, previdnost. Ta vojna še ni končana.