Nihče noče v koalicijo z Janšo! A kako bo po volitvah?

Tako vsaj pravijo zdaj, ko so volitve še relativno daleč. Kako bo potem, bomo še videli.

Janša in SDS seveda imajo velike težave z zavezniki. Agresivna, žaljiva retorika odbije še tiste z najbolj trdo kožo. Tudi tiste z ideološko sorodnimi pogledi, čeprav je jasno, da bodo najprej takšni v primeru iskanja povolilnih koalicij  pripravljeni požreti svojo besedo. Mislim na NSi. Levica bo že težko rekla da vladi Janeza Janša in še celo za SD bi to, tudi v imenu stabilnosti, lahko pomenilo pokop.

Dejan Židan SDS vidi kot stranko, ki ‘v zadnjih nekaj letih neprestano deluje v smeri razdora, sovraštva do drugače mislečih in nezmožnosti doseganja kompromisov o pomembnih projektih, ki so v korist države ter državljank in državljanov.’ Če bi jo potem po volitvah v imenu stabilnosti videl kot možno rešitev, ne bi bilo najbolj modro.

Če nam izjave o zavračanju sodelovanja s SDS-om še ne morejo povedati, ali bo tako tudi po volitvah pa nam kažejo na izoliranosti in osovraženosti te stranke. SDS ima svojo lojalno bazo, ki morebiti celo verjame, da predstavlja večino, a tu gre le za kakšnih 20% državljanov. Strop na državnozborskih volitvah lahko ob nižji volilni udeležbi potem ocenimo na nekako 30%.

V našem volilnem sistemu nihče ne more zmagati sam. Potrebuje zaveznike in zato je nujno, da goji dobre odnose vsaj z ideološko sorodnimi političnimi silami, hkrati pa pretirano ne podira mostov niti z nasprotniki. Po volitvah se to lahko izkaže še za kako koristno, saj mu v pogajanjih da več prostora za politično preračunavanje. Janša tega ne zna in niti prihod novih političnih strank mu ne bo pretirano koristil, saj bo slej ko prej tudi z njimi prišel v spor. Mar kdo misli, da bo Aleš Primc, če mu bo uspelo priti v Državni zbor, res v neskončno pripravljen igrati vlogo satelita? Da bo mirno prenesel kakšen pritlehen napad v primeru najmanjšega nestrinjanja z Janšo?