Rusko obrambno ministrstvo: Islamska država v Siriji je uničena

‘Vse teroristične enote Islamske države v Siriji so bile uničene in ozemlje osvobojeno,’ je danes povedal poveljnik generalnega štaba ruskih oboroženih sil, Valerij Gerasimov. Preostanek enot Islamske države je bil uničen v zadnji ofenzivi sirskih vladnih sil na vzhodu države.

Ne glede na te besede, je treba biti previden pri oznanjanju smrti Islamske države. Posamezne enote ali celo borci, so se lahko še poskrili in še lahko izvedejo kakšen napad. Toda, jasno je, da se je njihovo veliko ozemlje v Siriji in Iraku stopilo in je Islamska država poslej lahko le še teroristična organizacija in ne več država z nadzorom celo nad večjimi mesti, kakršni sta bila Mosul in Raka.

Rusija je s svojim posredovanjem v Siriji začela septembra 2015 in je kljub obtožbam, da se ne bori proti Islamski državi, ampak le podpira Asadov režim, odločilno prispevala k zmagi vladnih sil nad teroristi.

Vojne v Siriji še ni konec. Uporniki še nadzirajo dele države in razmere so zapletene. Kurdi so si izoblikovali malodane svojo državo, Američani so prisotni z 2000 vojaki. Le, kako bodo zdaj opravičevali svojo prisotnost, če je Islamska država uničena?

One thought on “Rusko obrambno ministrstvo: Islamska država v Siriji je uničena

Komentarji so zaprti.